Martin Schulz, futur canceller d'Alemanya?
L'alemany deixa la presidència del Parlament Europeu i anirà a les llistes dels socialdemòcrates a les eleccions del 2017. La premsa alemanya especula sobre si serà el rival de Merkel
Brussel·lesEn les últimes setmanes hi ha hagut moltes especulacions sobre el futur polític del president del Parlament Europeu, el socialdemòcrata Martin Schulz, a qui se li acabava el segon mandat al gener. L'alemany, però, sonava amb força per repetir en el càrrec dos anys i mig més. Schulz ha posat fi als rumors aquest dijous i ha anunciat que no hi haurà un tercer mandat perquè deixa l'Eurocambra per fer el salt a la política alemanya.
"No ha estat una decisió fàcil", ha assegurat Schulz. "A partir d'ara lluitaré pel projecte europeu des de la política nacional", ha dit. L'encara president de l'Eurocambra ha anunciat que es presentarà a les llistes dels socialdemòcrates alemanys (SPD) com a cap de llista de l'estat del Rin del Nord-Westfàlia de cara a les eleccions que el país celebrarà el 2017.
El socialdemòcrata no ha donat més detalls del seu futur, però els mitjans de comunicació alemanys especulen amb la possibilitat que les ambicions de Martin Schulz no es limitin a encapçalar la llista del Rin del Nord-Westfàlia, sinó que passin per disputar-se els comicis amb la cancellera Angela Merkel (CDU). També s'especula que es podria convertir en ministre en un hipotètic govern de coalició. En qualsevol cas, el president de l'Eurocambra ha guardat silenci sobre la qüestió.
Schulz, de 60 anys, ha viscut gran part de la seva vida política al Parlament Europeu. N'és el president des del 2012, però ja hi va entrar com a eurodiputat fa 22 anys, el 1994. Abans de ser president havia estat durant quatre anys el líder dels Socialistes a l'Eurocambra.
President gràcies al PP europeu
Tot i ser socialdemòcrata, Martin Schulz manté bones relacions amb la família popular europea –el grup majoritari al Parlament Europeu– i amb líders conservadors com el president de la Comissió Europea, el luxemburguès Jean-Claude Juncker. De fet, l'alemany és president gràcies a un acord de la gran coalició formada pels dos grans grups a l'Eurocambra, els populars i els socialistes.
La marxa de Schulz obre moltes incògnites sobre el futur de la presidència de la cambra europea. Segons l'acord de la gran coalició, a partir del gener la presidència hauria d'estar ocupada per un conservador. Però el fet que les altres grans institucions comunitàries, Consell i Comissió, estiguin presidides per polítics del PP europeu, obria la porta que Schulz seguís com a president fins al final de la legislatura. Ara s'obrirà un període de negociacions entre socialistes i populars per decidir qui presidirà l'Eurocambra.