Scholz executa un canvi radical en la política d’exteriors i de defensa alemanya
Anuncia un augment de la despesa en defensa i que impulsarà noves terminals de gas natural liquat
Dortmund (Alemanya)Tot el que ha decidit Berlín en les darreres hores representa un canvi de paradigma memorable en la política exterior i de seguretat d’Alemanya des que va acabar la Segona Guerra Mundial. L’atac de Rússia a Ucraïna és un “infame trencament del dret internacional que marca un abans i un després a Europa”, ha insistit aquest diumenge el canceller alemany, Olaf Scholz, i per això “no hi ha cap altra resposta possible” que “posar ratlla a impulsors de la guerra com Putin” i reforçar els propis recursos i els dels aliats.
En una declaració de govern històrica al Bundestag (cambra baixa del Parlament alemany), Scholz ha anunciat que el seu govern augmentarà de forma massiva el pressupost de l’exèrcit alemany i ha confirmat que autoritzarà enviaments d’armes de producció germànica a Ucraïna, tant de forma directa des d’Alemanya com a través d’altres països. “No descansarem fins que la pau a Europa estigui assegurada”, ha afirmat Scholz.
Aquest gir de 180 graus de Berlín no arriba forçat pel consens d’un organisme internacional com l’ONU, l’OTAN o la Unió Europea. Però és cert que la pressió d’altres països socis i les urgències d’Ucraïna han conduït Alemanya a prendre decisions que semblaven inversemblants fins fa pocs dies.
Defensa i energia
En menys d’una setmana, l’executiu de Scholz ha aturat provisionalment el gasoducte Nord Stream 2 que uneix Alemanya i Rússia pel mar Bàltic sense passar per altres països de trànsit, s’ha compromès a entregar 1.000 armes de defensa antitancs i 500 míssils Stinger a Ucraïna, ha aprovat crear un fons especial de 100.000 milions d’euros per a l’exèrcit alemany, ha anunciat que invertirà més del 2% del PIB en defensa, ha acordat l’expulsió de diversos bancs russos del sistema de transferències Swift i ha promès construir dues terminals de gas natural liquat i desenvolupar reserves estratègiques d’energia per no dependre tant de Rússia en el sector energètic.
El canvi detallat aquest diumenge per Scholz té una dimensió que fins ara mai havien aprovat els socialdemòcrates de l'SPD, el partit del canceller. El líder del govern alemany fins i tot ha parlat de l’adquisició de drons armats per a l’exèrcit i d’equipaments de nous avions militars que tenen capacitat per portar bombes atòmiques nord-americanes, qüestions que despertaven moltes reticències en el Partit Socialdemòcrata.
En tot cas, Scholz ha justificat l’enviament d’armes a Ucraïna pel dret propi d’aquest país a defensar-se. El canceller ha rebut aplaudiments de les fraccions de govern i també de l’oposició conservadora CDU/CSU. Més ovació s’ha endut, això sí, l’ambaixador ucraïnès a Berlín, Andrij Melnik, convidat a veure des de la tribuna de visitants la sessió extraordinària del Parlament. Tots els diputats, menys els que representaven la ultradretana Alternativa per Alemanya, l’han aplaudit dempeus durant diversos minuts.
“Putin ha creat una nova realitat amb el seu assalt a Ucraïna. I aquesta nova realitat exigeix una clara resposta”, ha insistit Scholz. “La guerra és una catàstrofe per a Ucraïna, però també ho serà per a Rússia”, ha remarcat, al mateix temps que ha dignificat la població civil russa que es manifesta contra l’actuació del Kremlin. “Alemanya està al costat de qualsevol a Rússia que planta cara amb coratge a l’aparell de poder de Putin i rebutja la seva guerra contra Ucraïna”.
El govern alemany ha posat èmfasi en el multilateralisme internacional, els drets humans i l’ajuda humanitària per apaivagar els temors davant el canvi de paradigma anunciat. El país ha començat a rebre refugiats ucraïnesos i l’empresa nacional de trens ha anunciat transport gratuït per als ciutadans d’aquest país que arribin des de Polònia.
Decisió excepcional també a Suècia
Suècia també ha pres la decisió excepcional d'enviar ajuda militar a les forces armades d'Ucraïna, incloses 5.000 armes antitanc, 5.000 cascs i 5.000 escuts corporals. "És la primera vegada que Suècia ofereix aquest suport des de l'atac soviètic a Finlàndia el 1939", ha subratllat la primera ministra, Magdalena Andersson. "Però estem disposats a fer el que calgui per a la seguretat de Suècia i de tota la UE", ha afegit. "Aquesta qüestió supera Ucraïna; Rússia està amenaçant tot el sistema de seguretat europeu", ha argumentat, i ha assegurat que el govern socialdemòcrata compta amb el suport d'una àmplia majoria parlamentària.