Un satèl·lit espia capta l'expansió de la Xina al mar Meridional

Pequín desafia els seus veïns i aixeca instal·lacions militars sobre uns illots en disputa

Imatges captades per un satèl·lit espia.
David E. Sanger / Rick Gladstone
09/08/2016
2 min

THE NEW YORK TIMESQuan el president xinès, Xi Jinping, va visitar el president dels EUA, Barack Obama, a la Casa Blanca al setembre, va sorprendre tothom amb seves paraules tranquil·litzadores sobre la disputa de les illes Spratly, un arxipèlag al mar de la Xina Meridional que el govern xinès considera sota la seva sobirania i on fa temps que hi fa obres.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"La Xina no vol militaritzar aquesta zona", va dir Xi, en referència a les illes Spratly, conegudes en xinès com Nansha. Però unes fotografies de satèl·lit recents apunten en una direcció contrària. Les fotos, recollides i examinades pel Centre d'Estudis Estratègics i Internacionals, una organització amb seu a Washington, mostren la construcció d'hangars a Fiery Cross, Subi i Mischief Reefs, totes elles illes en disputa.

Hangars i altres infraestructures als illots en disputa.

En el moment en què es van captar les imatges no hi havia avions militars. Però malgrat tot, un informe del mateix Centre d'Estudis Estratègics i Internacionals suggereix que els hangars dels tres illots tenen capacitat per acollir "qualsevol avió de combat de la força aèria de l'exèrcit d'alliberament popular".

Ús militar, de ben segur

Mentre que la Xina podria argumentar que les instal·lacions són per a avions civils o altres funcions no militars, el centre d'anàlisi dels EUA conclou que és difícil que no siguin usades per l'exèrcit. A més de la mida –els hangars més petits tenen 20 metres d'ample, més que suficient per donar cabuda als grans avions de combat de la Xina–, tots estan reforçats estructuralment.

"Són molt més robustos del que haurien de ser per a qualsevol propòsit civil", assegura Gregory B. Poling, que lidera el programa sobre la sobirania marítima a l'Àsia al Centre d'Estudis Estratègics i Internacionals. "Podrien resistir un bombardeig", conclou.

la tensió entre la Xina i les Filipines, i altres estats de la regió, s'incrementarà

Mostrar 'múscul' militar

la Xina volia utilitzar les illes per mostrar el seu 'múscul' militar.però només visc al primer pis".

que el Tribunal de l'Haia censurés el comportament de Pequín al mar de la Xina Meridional

una demanda presentada per les Filipines

stats