França
Internacional19/04/2012

Sarkozy torna a referir-se a Espanya com l'exemple a no seguir

El president francès ha assenyalat directament Zapatero com el culpable dels interessos que ha de pagar actualment Rajoy per col·locar el deute. A més ha criticat el seu rival, François Hollande, i ha assegurat que les seves polítiques els portarien a l'austeritat "en dos dies"

Acn
i Acn

ParísEl president de França i candidat a la reelecció, Nicolas Sarkozy, ha tornat a referir-se a Espanya com l'exemple a no seguir, en una entrevista a l'emissora francesa Europe 1. Aquesta vegada, el mandatari ha apuntat directament Zapatero com el culpable dels interessos que ha de pagar actualment Rajoy per col·locar el deute. Ha recordat que "Espanya està pagant pel seu deute el doble d'interessos que França, perquè havia promès el 2008 un dèficit del 6% i el 2011 supera el 8%". Mentre acusava Zapatero d'haver mentit sobre els seus comptes i d'incomplir els seus compromisos, Sarkozy ha recordat que el seu govern, en canvi, ha complert amb els propòsits: "Vam prometre tenir el 5,7% i hem tingut el 5,2%".

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Sarkozy ha insistit a comparar la situació espanyola amb la que es podria viure a França si el seu principal rival, el socialista François Hollande, fos elegit president. "Recordem el que passa a Espanya, que fa deu anys era el miracle d'Europa i que durant set anys ha tingut un govern socialista que ha posat en pràctica les mateixes decisions que ara proposa Hollande", ha advertit Sarkozy.

Cargando
No hay anuncios

El candidat a la reelecció ha criticat que Hollande "consideri que amb el creixement n'hi ha prou per retornar el deute" i ha alertat que també "cal reduir la despesa, disminuir el dèficit, a més a més del creixement". "Ambdues coses són necessàries", ha insistit. A més, ha negat que si el candidat socialista és elegit el 6 de maig "el país no podrà ni escapar-se d'aplicar regles de reducció de la despesa i del dèficit, ni crear nous subsidis i gastar sense comptar". "En aquest cas, hi haurà una diferència amb el 1982, quan Mitterrand –21è president de la República francesa– va fer el gir cap a l'austeritat al cap de dos anys, perquè el 2012 l'austeritat arribarà al cap de dos dies".

Durant l'entrevista, Sarkozy ha elogiat Rajoy, a qui considera "un home de gran qualitat, que no té cap culpa de la situació d'Espanya". Anteriorment ja havia mostrat la seva simpatia per l'actual president espanyol. En una cimera a Brussel·les a l'octubre, Sarkozy va assegurar: "Espanya ja no és a la primera línia" de la crisi gràcies a l'oposició responsable del PP. El president francès encara confia en les possibilitats d'Espanya perquè, ara, "té un govern amb Mariano Rajoy, que ha assumit compromisos i complirà".

Cargando
No hay anuncios

Hollande assegura que molts conservadors europeus li donen suport

D'altra banda, el candidat socialista François Hollande ha assegurat que "molts" líders conservadors europeus esperen que guanyi per canviar les coses a la Unió Europea i posar en marxa polítiques d'estímul de l'activitat, i no només d'ajust.

Cargando
No hay anuncios

"No acceptaré el tractat pressupostari com va ser signat al març", ha repetir abans de precisar que, encara que assumeix la necessitat de "la disciplina" en la despesa pública, "si no hi ha un paquet de creixement" no se solucionarà la situació i "tindrem tant l'austeritat com el deute "perquè" sense creixement no es pot pagar el deute ".

Sobre això, ha assenyalat que en cas d'arribar a la presidència de França "si renunciés a l'objectiu de creixement" i posés en pràctica polítiques d'ajust com a Espanya, el resultat seria "un creixement nul, ni tan sols feble" com el 0, 7% que s'espera per a aquest any.

Cargando
No hay anuncios

Ha insistit que les pujades d'impostos que ha previst s'aplicaran als que tenen més ingressos, que l'únic que pujarà per a tots serà l'increment de les cotitzacions socials, en un 0,1% , per finançar el manteniment de la jubilació als 60 anys per als que han cotitzat més de 41 anys.

Preguntat sobre les seves passades declaracions en les quals deia que no li agradaven els rics, ha corregit: "jo no ho diria de la mateixa manera. No m'agrada la riquesa indecent".