Santos destitueix l'alcalde de Bogotà i desobeeix la Comissió Interamericana de Drets Humans

L'exalcalde Petro demana els seus seguidors fer un atur nacional i una vaga pacífica per convocar una Assemblea Nacional Constituent

Petro ha demenant els seus seguidors fer un atur nacional per convocar una Assemblea Nacional Constituient/ REUTERS
Efe
20/03/2014
2 min

BogotàEl president de Colòmbia, José Manuel Santos, ha desobeït la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH) i ha destituït l'alcalde de Bogotà, l'exguerriler Gustavo Petro.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La Procuradoria General de la Nació va dictar el 9 de desembre la destitució i inhabilitació per 15 anys de Petro per la suposada mala gestió d'una crisi de recollida d'escombraries de finals del 2012, quan aquest servei va passar d'estar de mans privades a públiques. Dimarts, però, la CIDH va decidir atorgar mesures cautelars a Petro i mantenir l'exguerriller a l'alcaldia.

"He de procedir de conformitat amb la Constitució i les lleis", ha dit Santos aquest dijous a la matinada (hora catalana). També ha destacat que el govern colombià "no acull la sol·licitud de mesures cautelars" adoptades per la CIDH.

A més, el president ha designat l'actual ministre de Treball, el liberal Rafael Pardo, com a alcalde encarregat de la capital a l'espera que es convoquin unes eleccions que són atípiques. Pardo, que aquest dijous assumeix el càrrec, ha promès que seguirà amb el pla de govern de Petro.

Per part seva, la ministra d'Exteriors colombiana, María Ángela Holguín, ha titllat "d'ingerència" l'actuació de la CIDH.

Petro fa una crida per crear una Assemblea Nacional Constituent

Petro, un exguerriller de l'M-19 que va deixar les armes per dedicar-se a la política, des del balcó de l'Ajuntament ha recriminat Santos que incomplís "el seu compromís públic i personal" de respectar les mesures cautelars de la CIDH i ha convocat els colombians a una vaga general.

En aquest sentit, Petro, que va assumir l'alcaldia a principis del 2012, ha anunciat una gira per tot el país que començarà a Barranquilla (al nord) per convocar l'Assemblea Nacional Constituent.

"Jo no vaig néixer en una generació que s'hagi acostumat a agenollar-se davant l'oligarquia colombiana", ha manifestat els seus seguidors Petro, que als vuitanta es va passar dos anys a la presó per la seva militància a la insurgència.

Petro ha acceptat la seva sortida del Palau Liévano, seu de l'Ajuntament, però ha anunciat que liderarà un "aixecament" i ha convocat "un atur nacional i una vaga civil pacífica".

"Sé que en aquest moment el més fàcil seria l'aixecament violent. Però no s'ho mereixen aquestes persones que sense moral no són capaços de respectar el vot. No vull que els nostres fills vegin en nosaltres els que convoquen a la violència", ha ressaltat.

A més, Petro ha anunciat que acudirà a la Cort Interamericana de Drets Humans (CIDH) perquè se li restitueixin els seus drets polítics.

Repercussió amb les negociacions de les FARC

Les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC) inicien aquest dijous un nou cicle de converses amb el govern en el procés de pau que acull l'Havana des del novembre del 2012 i que ambdues parts han afirmat es basa en la confiança. Un dels punts clau és la reinserció política dels guerrillers.

El dia que el Procurador va anunciar la destitució de Petro, les FARC va afirmar que havia donat "una lliçó als que aixequen armes sobre el que significa la democràcia per l'oligarquia i sobre les nul·les garanties per exercir la política".

stats