Sanders es retira de la cursa a la Casa Blanca
Llum verda a la nominació de l'exvicepresident Joe Biden
WashingtonS'ha acabat la revolució de Bernie Sanders. Almenys la seva candidatura a la presidència dels Estats Units. El senador de Vermont, de 78 anys, ha fet números i ha admès que no li surten. "Estem uns 300 delegats per darrere de l'exvicepresident Biden i el camí cap a la victòria és virtualment impossible", ha explicat en un missatge emès a través de les xarxes socials. El segon de Barack Obama es converteix de facto en el candidat demòcrata a la Casa Blanca quan encara s'han de celebrar més d'una vintena de primàries, moltes d'elles endarrerides fins al maig o juny per la propagació al país del coronavirus.
El nom de el ja excandidat seguirà, però, a les paperetes. Encara que Joe Biden s'ha quedat sense rival, Bernie Sanders anima els seus seguidors que el segueixin votant amb l'objectiu d'acumular el màxim de delegats possibles per, d'aquesta manera, tenir capacitat d'influència en la convenció nacional de l'agost que proclamarà l'aspirant demòcrata a disputar la Casa Blanca a Trump. Sanders, això sí, ha felicitat Joe Biden, a qui ha definit com "un home molt decent" i amb qui es compromet a treballar "per poder avançar les idees progressistes". Biden ha emès un comunicat en què li agraeix que "hagi posat l'interès de la nació, i la necessitat de derrotar Donald Trump, per sobre de la resta".
Almenys puntualment, el missatge de Bernie Sanders pot servir per aplacar les pors de l'establishment que es repeteixi un escenari de desunió semblant al del 2016 quan Hillary Clinton va ser la nomenada. "Hi haurà qui no estigui d'acord amb la decisió", va reconèixer el senador, però va afegir que, "amb consciència", no és lògic seguir amb "una campanya que no es pot guanyar" i la continuïtat podria "interferir amb la feina que es requereix de tothom" per combatre la crisi del coronavirus. S'ha compromès a treballar per "protegir la salut i l'economia de les famílies treballadores del país" des del seu lloc al Senat.
En defensa d'un sistema de salut pública
Precisament una de les propostes de capçalera de Bernie Sanders ha estat el seu programa de salut pública (Medicare for All). El senador ha aprofitat el seu comiat per reivindicar la necessitat d'aquesta transformació de la sanitat nord-americana. "La crisi en què ens trobem ha exposat davant de tothom com és d'absurd el nostre actual sistema". Milions de persones han perdut la feina i, per tant, la seva assegurança mèdica, cosa que els exposa a la fallida en cas d'atenció mèdica. "Sempre hem cregut que la salut és un dret humà, no un benefici de la feina", ha reivindicat.
Marxa, però Bernie Sanders ha influït en l'evolució del partit, que ara assumeix com a objectius programàtics raonables idees centrals de la seva campanya. Per això ha reivindicat "la victòria ideològica", però també la generacional, per haver sigut el candidat de la gent més jove. "El futur d'aquest país està a les nostres idees". Un mèrit que li ha reconegut Biden, que ha admès que Sanders no "ha dirigit només una campanya política, ha creat un moviment" que "és tan poderós avui com ho era ahir". Potser per això Sanders ha remarcat que "la campanya acaba, però la lluita continua".
Donald Trump ha rebut la notícia fidel al seu estil. El president ha insistit durant mesos en la teoria que l'aparell del Partit Demòcrata ha conspirat contra Sanders. Per això, el mandatari afirma: "La gent de Bernie hauria de venir al Partit Republicà!"