ESTATS UNITS
Internacional28/03/2016

Sanders manté viva la candidatura amb tres victòries a l’oest

Retalla l’avantatge de Clinton gràcies al vot entusiasta de joves i independents

Núria Ferragutcasas
i Núria Ferragutcasas

WashingtonBernie Sanders, que dissabte necessitava una gran nit per demostrar que la seva candidatura segueix viva, va aconseguir tres victòries contundents a les primàries i caucus demòcrates de tres estats de l’oest: Alaska, Hawaii i Washington. El senador de Vermont va retallar en 54 delegats l’avantatge de 300 que tenia la favorita de la cursa, Hillary Clinton, i ara espera obtenir l’impuls necessari per donar la sorpresa a Wisconsin i Nova York, estats grans que voten el 5 i el 19 d’abril respectivament.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En les tres cites electorals Sanders va guanyar amb més del 70% dels vots gràcies al suport entusiasta de joves, progressistes i independents, és a dir, ciutadans no afiliats a cap partit. Una altra gran raó dels seus triomfs, i també un problema per a la seva campanya, és que els tres estats són de majoria blanca.

Cargando
No hay anuncios

“Sabíem que les coses millorarien a mesura que ens dirigíssim a l’oest”, va afirmar un eufòric Sanders davant 8.000 persones en un míting a Madison, Wisconsin. “Fem camí cap a la victòria”, va concloure. Tot i així, les xifres continuen sent tossudes. La seva nominació a la candidatura presidencial demòcrata és bastant complicada, ja que necessita tenir a favor una mitjana del 57% dels vots de totes les primàries que encara s’han de celebrar.

Clinton, de moment, ha demostrat que obté bons resultats en estats amb un percentatge alt de minories. De fet, les seves victòries als estats del sud -on els votants afroamericans tenen un gran pes- van ser la base del seu avantatge actual. I, per tant, s’espera que torni a reforçar el lideratge després de les primàries a Wisconsin i Wyoming, ja que els estats següents a votar li són més favorables. Nova York, Maryland o Connecticut són estats més diversos.

Cargando
No hay anuncios

Sanders, doncs, necessita millorar molt el seu suport entre les minories, ja que ha de guanyar amb grans marges si vol mantenir les seves opcions. A les primàries de Nova York, que repartiran 291 delegats, el senador autodeclarat socialista i demòcrata continuarà atacant la seva rival pels seus lligams amb Wall Street.

Per la seva banda, l’equip de campanya de Clinton intenta evitar els atacs contra Sanders per no empitjorar les dificultats que tindrà la candidata per unir el partit si, finalment, guanya la nominació demòcrata a la Casa Blanca.

Cargando
No hay anuncios

Les dificultats de Clinton

Les victòries de Bernie Sanders en estats com Washington -amb una població progressista- revelen que Clinton té un problema amb les bases del Partit Demòcrata i amb els votants més joves. El senador de Vermont genera entusiasme i ha aconseguit recaptar, a través de petites contribucions, milions de dòlars per a la seva campanya.

Cargando
No hay anuncios

L’ex secretària d’estat dels Estats Units té un problema de popularitat i de confiança. Ja el va tenir el 2008 davant el llavors carismàtic senador d’Illinois, Barack Obama, i el continua tenint ara. Malgrat que aquest cop no sembla que amenaci la seva coronació com a candidata presidencial demòcrata, sí que posa de manifest les debilitats de la campanya de Clinton de cara al novembre. El seu gran únic consol és que el favorit de la cursa republicana, Donald Trump, tampoc gaudeix de gaire popularitat, especialment entre dones i minories.

En les pròximes setmanes Sanders intentarà treure profit de les seves últimes grans victòries per intentar el que ara per ara es veu impossible: obtenir la nominació demòcrata. Fa vuit anys Barack Obama tenia un avantatge sobre Hillary Clinton més petit que el que té ara l’ex cap de la diplomàcia nord-americana sobre el senador de Vermont, i es va acabar imposant.

Cargando
No hay anuncios

Per a molts analistes polítics, però, Sanders tindrà un poder significatiu en la convenció del Partit Demòcrata del juliol tant si guanya com si no. El gran nombre de delegats que aconseguirà tindran, molt probablement, un paper destacat en la configuració de les grans línies del programa electoral del partit.

“Gràcies a Sanders, les qüestions econòmiques centren gran part de la campanya -diu el professor de Princeton Julian Zelizer a la seva columna de la CNN-. Clinton ha pres posicions més fortes en aquestes qüestions [...]. I serà millor candidata si guanya”.