Internacional05/12/2019

Toc de queda a l'illa de Samoa per una epidèmia de xarampió

Ningú pot sortir al carrer i els no vacunats han de posar una bandera vermella davant de casa

Òscar Mateu
i Òscar Mateu

BarcelonaL'epidèmia de xarampió que s'estén des de fa setmanes per la Polinèsia ha deixat aquest dijous una imatge pròpia d'un altre segle: a la petita illa de Samoa, on 62 persones han mort per la malaltia, el govern ha ordenat que tots els treballadors es quedin a casa durant dos dies –tant els del sector públic com el del privat– i s'han tancat les principals carreteres per evitar els desplaçaments al país. Els carrers han quedat deserts, i les autoritats també han decretat que les persones que encara no han estat vacunades col·loquin una bandera vermella a la porta de casa perquè els sanitaris puguin anar a immunitzar-los. Tot plegat una estampa que recorda la d'altres epidèmies letals, com la pesta a l'Europa de temps pretèrits.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Malgrat que l'onada de la malaltia afecta diversos estats d'aquesta regió insular del Pacífic, com Tonga o Fiji, els estralls a l'Estat Independent de Samoa són especialment ferotges pel fet que la taxa de vacunació és molt baixa. Si als països veïns supera el 90%, a Samoa tot just ha arribat al 55% després que l'epidèmia en disparés la necessitat.

Cargando
No hay anuncios

Segons el primer ministre de la petita illa, Tuilaepa Sailele Malielegaoi, les vacunes estan poc implantades perquè els samoans confien més en la medicina tradicional, que durant més de 4.000 anys els ha servit per guarir malalties tropicals. La desconfiança envers les vacunes també s'emmarca en un fenomen global que afecta Occident, però que a Samoa té un referent recent: l'any 2018, unes vacunes defectuoses contra el xarampió van provocar la mort de dos nadons. Si la taxa de vacunació el 2013 arribava al 90% segons l'OMS, l'any passat havia caigut al 30%.

Estat d'emergència

Per això el govern ha declarat l'estat d'emergència i ha ordenat a la població que es quedi a casa. L'objectiu és facilitar la feina dels serveis mèdics, que van porta per porta vacunant tothom. Dels 200.000 habitants que té Samoa, 4.000 estan infectats de xarampió, i la majoria dels morts eren nens menors de quatre anys.

Cargando
No hay anuncios

Des del mes passat totes les escoles de l'illa estan tancades, i els menors de 17 anys tenien prohibit participar en actes públics. Però el degoteig continuat de víctimes ha obligat el govern a prendre mesures més dràstiques: ara ningú pot sortir de casa. Tuilaepa Sailele, que es va vacunar aquest dimecres juntament amb el seu vice primer ministre, Fiame Naomi, s'ha mostrat confiat amb arribar al 100% de vacunats al final d'aquest toc de queda de dos dies.

Extensió de la malaltia

Malgrat ser una malaltia estesa a tot el món, el xarampió no acostuma a generar víctimes als països on la població està vacunada, però pot esdevenir letal si els pacients no estan immunitzats. Precisament, noves estimacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) aquest dijous alerten d'un augment considerable de les infeccions a nivell global: els casos al novembre d'aquest any ja eren molt mes nombrosos que l'any 2018, quan es van registrar 353.236 infectats, dels quals 140.000 van morir.

Cargando
No hay anuncios

L'OMS també informa que els Estats Units han registrat el nombre més alt de casos dels últims 25 anys, mentre que en quatre països europeus en què es considerava erradicada –Regne Unit, Grècia, República Txeca i Albània– ha reaparegut la malaltia. El país més afectat per un brot de xarampió aquest any ha sigut la República Democràtica del Congo, on han mort 4.500 menors de cinc anys, i s'han diagnosticat 250.000 persones. Segons les autoritats sanitàries, la creixent desconfiança envers les vacunes és la principal culpable d'aquestes xifres.