IMMIGRACIÓ
Internacional07/08/2019

Salvini acusa Open Arms de “provocar” amb els rescats

L’ONG continua al mar esperant port on atracar

Francesc Millan
i Francesc Millan

BarcelonaAturat enmig del mar, a 28 milles de l’illa italiana de Lampedusa, i a l’espera que Itàlia o Malta -els ports considerats segurs més propers- autoritzin el seu desembarcament. Aquesta és la situació que viu l’ Open Arms, el vaixell de l’ONG catalana Proactiva Open Arms que el dijous de la setmana passada va rescatar 124 persones, en dues operacions diferents, quan estaven a punt de naufragar al Mediterrani. “Sisè dia sense un port segur on desembarcar. Aquesta Europa inhumana continua de vacances. Vergonya”, va denunciar ahir l’organització a través d’un tuit. I és que el bloqueig de la ONG catalana és fruit de la política de ports tancats a la immigració que, des de fa més d’un any, impulsen el govern italià i el maltès amb la complicitat de la Unió Europea. “Les aigües italianes estan tancades i estem llestos per segrestar l’embarcació”, va reiterar ahir per Twitter el ministre de l’Interior italià, Matteo Salvini. El mandatari, el principal promotor d’aquest canvi de paradigma al Mediterrani, va assegurar que les accions d’Open Arms han estat “una provocació política” i que amb el temps que porten aturats davant d’Itàlia “ja haurien pogut arribar de sobres a Espanya”.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Des d’Open Arms, però, tenen clar que “les úniques opcions viables” són els ports italians i maltesos. “Ara no toca [fer un viatge fins a Espanya]. No podem permetre que aquestes persones hagin de suportar un viatge de cinc dies. La millor opció és arribar a Itàlia o a Malta i repartir [les persones migrades] per la via aèria”, assegurava el fundador de l’ONG catalana, Oscar Camps, en una entrevista ahir a Catalunya Ràdio. Ho corroborava Anabel Montes, cap de missió de l’ Open Arms, que considera que no pressionar per atracar en aquests països significa “legitimitzar” la seva postura antiimmigratòria. En una trucada ahir amb l’ARA, Montes explicava que la seva intenció continua sent complir la llei, “tal com portem fent des de l’inici”. Tant Camps com Montes, però, han advertit que si l’espera s’eternitza i la salut dels rescatats entra en perill i existeixen “problemes greus a bord” es plantejaran accedir a aigües italianes tot i no tenir permís.

Cargando
No hay anuncios

El paper d’Espanya

La cap de missió, que va titllar de “provocacions populistes” les paraules de Salvini, va recordar la responsabilitat que el govern espanyol té en aquest episodi. “Nosaltres som un vaixell de bandera espanyola, per tant, el govern d’Espanya ha d’intercedir i parlar amb el govern d’Itàlia o el de Malta perquè autoritzin el desembarcament”, argumentava. Segons Montes, Open Arms no té constància que, des de Madrid, hagin efectuat aquestes gestions.

Cargando
No hay anuncios

Mentrestant, la situació a bord es fa més delicada cada dia que passa. “Vivim un deteriorament progressiu. Cada dia la situació és menys estable”, deia Montes. A banda de les condicions higièniques i de salut, la cap de missió insistia en l’aspecte mental i emocional dels rescatats -ara n’hi ha 121 després de tres evacuacions mèdiques dissabte-. “Aquestes persones han patit moltíssim. Veiem que cada cop estan més nerviosos perquè no entenen què passa. També es fa més present l’estrès post traumàtic”, recordava Montes.