Salvini anuncia una moció de censura contra el primer ministre italià

Aspira a guanyar unes eleccions anticipades i formar una coalició amb els partits conservadors

El polèmic vicepresident i ministre de l'Interior italià, Matteo Salvini, amb el primer ministre Giuseppe Conte en una imatge d'arxiu.
Mònica Bernabé
10/08/2019
3 min

BarcelonaAmb amics així, el primer ministre italià, Giuseppe Conte, no necessita pas enemics. El seu ministre de l’Interior, l’ultradretà Matteo Salvini, li va presentar ahir una moció de censura al Parlament per fer caure el govern i forçar la convocatòria d’eleccions anticipades. ¿L’objectiu de Salvini? Ras i curt, convertir-se ell en primer ministre.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons un sondeig fet el 31 de juliol per l’institut Ipso i publicat dijous, la Lliga -el partit de Salvini- aconseguiria el 36% dels vots en unes pròximes eleccions generals. És més del doble del que va obtenir en els comicis de l’any passat, celebrats el 4 de març del 2018. A més, segons aquest mateix sondeig, els dos socis tradicionals de la Lliga -els partits conservadors Força Itàlia i Germans d’Itàlia- aconseguirien un 7% de vots cadascun, amb la qual cosa la Lliga podria formar una coalició de govern amb ells i prescindir del seu actual soci d’executiu -la formació antisistema Moviment 5 Estrelles (M5E)-, de manera que Salvini podria convertir-se en primer ministre. Una jugada mestra. De fet, ahir el líder de Força Itàlia, Silvio Berlusconi, ja va demanar a Salvini pactar una coalició entre els dos partits abans de concórrer a les eleccions, que ja es donen gairebé per segures.

Davant l’exabrupte de Salvini, el primer ministre Conte tenia dues opcions: presentar la seva dimissió directament al president italià, Sergio Mattarella, i marxar a casa, o acudir al Parlament, sotmetre’s a la humiliant moció de censura de Salvini i comprovar el suport que té. De moment només té el favor del M5E, si no és que el Partit Demòcrata li fa costat a l’últim instant. La Lliga, Força Itàlia i Germans d’Itàlia ja han anunciat que votaran contra la seva continuïtat en el càrrec. Malgrat això, Conte es va decantar ahir per la segona opció, és a dir, per acudir a la cambra i sotmetre’s a la moció de censura.

“El ministre de l’Interior haurà d’explicar al país i als votants que han cregut en una possibilitat de canvi les raons que l’han portat a interrompre de manera anticipada i brusca l’acció del govern”, va respondre Conte en una breu compareixença pública, deixant clar que no té cap intenció de dimitir sense abans deixar en evidència Salvini. Amb tot, la seva continuïtat sembla remota. Difícilment sumarà prou suport a l’hemicicle.

La pilota serà aleshores a la teulada del Palau del Quirinale. El cap d’estat, Sergio Mattarella, que ja ha interromput les vacances, haurà de començar una ronda de consultes amb els diferents partits per comprovar si és possible formar un nou govern amb una altra majoria parlamentària, cosa que també es presenta com a impossible. Malgrat això, Salvini ja va fer córrer el rumor ahir que el M5E estaria negociant amb el minvat Partit Demòcrata. “No voldria que preparessin un govern estrany: seria una estafa i un insult a la democràcia”, va declarar abans d’insistir que l’única solució és “convocar eleccions”. Fonts del M5E van desmentir de seguida aquesta informació: “Salvini pixa fora de test: primer fa caure el govern amb mentides i després delira amb un pacte entre el M5E i el Partit Demòcrata”, van dir.

Una alternativa seria formar un govern tècnic, o sigui encapçalat per un tecnòcrata i amb l’únic objectiu d’aprovar els pressupostos generals de l’estat, que s’han d’enviar a la Comissió Europea abans del 15 d’octubre. Tant la Lliga com el M5E, però, descarten aquesta opció. D’altra banda, el 9 de setembre està prevista la votació d’un projecte de llei impulsat pel M5E i que preveu reduir dràsticament el nombre de diputats i senadors, cosa que suposarà un important estalvi per a les arques públiques. L’aprovació de la llei podria fer guanyar vots al M5E, i la Lliga ja ha anunciat que no permetrà la votació de la llei abans dels comicis.

Un procés de setmanes

Amb tot, la convocatòria d’eleccions no serà tan ràpida. El Parlament ha tancat les portes per vacances d’estiu i la moció de censura de Salvini no es podrà votar fins d’aquí uns deu dies, cap al 20 d’agost. Un cop dissolt el Parlament, els comicis es poden convocar en un termini mínim de 45 dies i un màxim de setanta. En definitiva, els italians difícilment seran cridats a les urnes abans de la segona quinzena d’octubre.

Salvini lidera la Lliga Nord des del 2013, quan la formació va aconseguir només un 4% dels vots, els pitjors resultats de la seva història. El 2018 el partit va eliminar la paraula Nord del seu nom amb l’aspiració de guanyar força a tot el país. L’estratègia li va permetre aconseguir el 17% dels vots a les eleccions de l’any passat. Ara l’ultradretà vol anar més enllà: vol manar a tot el país.

stats