RACISME

La 'quenelle', la salutació antisemita que sacseja França

París vol censurar el còmic que ha popularitzat el gest

La 'quenelle', la salutació antisemita que sacseja França Dieudonné, un còmic més que polèmic
Mariona Ferrer I Fornells
31/12/2013
2 min

Barcelona¿És una salutació nazi a la inversa, una botifarra antisemita o un símbol antisistema? Els francesos han batejat de diverses maneres l'anomenada quenelle, un gest polèmic que des de fa mesos corre per França i que el govern de François Hollande s'ha proposat eradicar perquè considera que fomenta el racisme i el desordre públic. L'ha popularitzat el còmic Dieudonné M'bala M'bala, conegut pels seus espectacles amb declaracions antisemites en un teatre al sud de París, el Main d'Or. El xòuman ha arrasat a internet, i les fotos amb el gest i el hashtag #Quenelle són trending topic.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons els càlculs dels advocats de Dieudonné, fins a 9.000 persones s'han fotografiat fent el gest. Alguns al·leguen que es tracta d'una botifarra antisistema -com el futbolista francès Nicolas Anelka, que el cap de setmana va celebrar el seu primer gol de la temporada a la Premier League d'aquesta manera-, però d'altres en reivindiquen el caràcter antisemita. De fet, Alain Soral, un dels ideòlegs de l'extrema dreta pròxim a Jean-Marie Le Pen, no va dubtar a fer-se una foto fent aquest gest al Memorial de l'Holocaust de Berlín, i dos militars van retratar-se fent aquesta salutació davant d'una sinagoga.

L'última declaració de Dieudonné, que s'ha convertit en la gota que ha fet vessar el vas per al govern francès, va ser a mitjans de desembre, quan referint-se a un periodista jueu de la ràdio France Inter va dir: "Quan sento parlar Patrick Cohen penso: «Les cambres de gas... quina llàstima»". I afegia: "No tindria temps de fer les maletes si les coses canvien".

"Declaració rere declaració -va respondre divendres en un comunicat el ministre de l'Interior francès, Manuel Valls- [Dieudonné] ataca de manera evident i insuportable la memòria de les víctimes de l'Holocaust". Per això Valls ha assegurat que estan analitzant "profundament totes les vies jurídiques que permetin prohibir" els espectacles del còmic, que considera que "no tenen una dimensió creativa, sinó que contribueixen, en cada nova representació, a incrementar els riscos de desordres públics".

Seria l'escletxa legal que quedaria a París per frenar el xòuman, ja que la Constitució francesa defensa que tot francès té el dret de la llibertat d'expressió. El Tribunal Europeu ha donat fins ara la raó al còmic.

Dieudonné, un còmic més que polèmic

Dieudonné M'bala M'bala va fer-se famós els anys 90 gràcies a un duo que formava amb l'artista jueu Eli Semour. Però Dieudonné va prendre la línia dura el 2003, quan va acabar un monòleg televisat fent la salutació nazi vestit de jueu i cridant " Israheil!" Des de llavors que l'ha perseguit la polèmica. A finals de novembre se'l va multar amb 28.000 euros per difamació i incitació a l'odi per una cançó en què es mofava de l'Holocaust. Fill de pare camerunès i mare bretona, Jean-Marie Le Pen és el padrí del seu quart fill.

stats