REFERÈNDUM A ESCÒCIA
Internacional21/10/2012

Salmond ofereix prosperitat a canvi de la independència

Alex Salmond ha entrat de ple a buscar el vot per la independència. En un discurs davant el seu partit, el primer ministre escocès va anunciar ahir que ha arribat l'hora de crear més prosperitat.

Eva Ontiveros
i Eva Ontiveros

LONDRESAlex Salmond es va dirigir als delegats del seu Partit Nacionalista Escocès (SNP) amb contundència i esperança. Congregats a Perth per a la reunió anual de la formació, Salmond no va perdre ni un minut per començar a fer campanya per al referèndum del 2014, dient que "votar-hi en contra no portaria absolutament res de bo per a Escòcia".

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El líder dels independentistes va atacar durament el pla d'austeritat impulsat per Westminster, que considera insalvable. Segons Salmond, només la independència podria "garantir la protecció" i la continuïtat de les polítiques essencials que Escòcia ha promogut durant els anys d'autonomia.

Cargando
No hay anuncios

Salmond ha recorregut fins ara la part més senzilla d'aquest procés, que dilluns va posar les bases per a la celebració del referèndum d'independència amb la firma d'un acord entre el líder escocès i el primer ministre britànic David Cameron. La feina difícil comença ara. Per guanyar, l'SNP ha de convèncer els escocesos que posin punt final a la seva relació amb el Regne Unit, però només té 2 anys per canviar l'opinió d'un electorat que, en el millor dels casos, es podria descriure com a escèptic.

Amb l'opinió en contra

Cargando
No hay anuncios

Segons Salmond, la votació suposarà "una oportunitat única" per a Escòcia de "convertir el seu potencial en realitat", però les últimes enquestes no li són favorables. Les últimes dades publicades dijous per l'agència Ipsos Mori deixaven clar que el vot a favor de la unió gairebé dobla el vot independentista. Un 30% dels enquestats estan a favor d'una Escòcia independent, mentre que un 58% deien que estan satisfets amb la idea de continuar formant part del Regne Unit. Els indecisos representen el 12% restant. Una altra enquesta publicada ahir mateix, poc abans que Salmond encetés el seu discurs, deia que entre el sector independentista només la meitat està fermament a favor de la secessió.

Per a Better Together, el moviment que fa campanya a favor del no, les dades demostren que "hi ha una profunda falta de confiança" en el projecte independentista. Però l'SNP, que es nega a posar-se el cataplasma abans d'hora, va desestimar les enquestes i va considerar, en canvi, que si demostren alguna cosa, és que el suport pel sí ha augmentat un 3% en tan sols dues setmanes.

Cargando
No hay anuncios

Sempre a punt per aprofitar una bona oportunitat quan es presenta, Alex Salmond va començar el seu discurs amb un parell d'acudits en què les víctimes eren dos ministres britànics que aquesta setmana han estat fortament criticats per la seva actitud elitista. El líder independentista va arrencar les rialles i els aplaudiments dels delegats quan va dir: "¿Es pot saber per què permetem que aquesta colla d'incompetents i lords estirats estiguin en posicions d'autoritat sobre el nostre país?"

Més seriosament, Salmond va dir que tant el govern conservador de David Cameron com els laboristes escocesos (aliats en la campanya a favor del no) volen acabar amb els punts claus de la política que els independentistes han promogut fins ara per a Escòcia: assistència sanitària gratuïta per a la gent gran, educació universitària de franc i concessions en els preus del transport públic. "Alguns partits polítics d'això en diuen universalitat , i creuen que el seu moment ja ha passat -deia Salmond-, jo en dic humanitat , i el seu moment és justament ara".

Cargando
No hay anuncios

Segons el primer ministre escocès, el projecte de l'SNP va més enllà de la independència, i va recordar als assistents que la seva causa "ni és, ni ha estat únicament aconseguir un objectiu constitucional". "El que volem -va proclamar Salmond- és fer servir els poders d'una Escòcia independent per crear una economia més pròspera i una societat més justa". Conscient, però, que de moment encara té la marea en contra, va voler acabar amb unes dosis de realisme. "La nostra nació entén que hi ha molta feina per fer si volem convertir Escòcia en el que sabem que pot ser -va admetre Salmond-, però estem units en ambició i confiança en nosaltres mateixos".