Els russos no confien en l'Sputnik i les morts es disparen

Moscou fa un gir de 180 graus en la lluita contra el covid davant del creixement dels casos delta

Moscou21 de juny a Moscou. Vida normal. No hi ha restriccions al comerç i als carrers de la ciutat es fa un ús poc estricte de la mascareta. Distància de seguretat? Es guarda poc, també. Ritme de vacunació? Molt lent. La població no vol vacunar-se, només el 15,55% dels ciutadans russos ho han fet: 23 milions de persones sobre una població de 144 milions. Una setmana més tard, però, tot ha canviat. Qualsevol persona que no provi que té anticossos, que no ensenyi el codi QR que demostra que s’ha vacunat o que presenti una PCR negativa no podrà prendre un cafè en un bar o anar a un restaurant. Tampoc no podrà viatjar a les regions més turístiques del sud del país, com ara Krasnodar. És l'estratègia de Vladímir Putin perquè la població vulgui immunitzar-se.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La mesura ha agafat per sorpresa molts moscovites que fins ara podien fer una vida molt semblant a la prepandèmica. Les autoritats russes havien ofert les màximes facilitats per rebre la Sputnik i altres vacunes produïdes a Rússia: són gratuïtes, s’han administrat en centres comercials de diferents parts de la capital i fins i tot han regalat participacions per al sorteig de cotxes o apartaments a qui es deixés punxar. Tot i les facilitats i els incentius, molts punts de vacunació, com per exemple el d’un centre comercial de la mateixa Plaça Roja, tenien poca afluència de gent. Rússia, doncs, ha decidit canviar l’estratègia i collar els ciutadans. Més encara en uns moments en què, gràcies a la variant delta, els casos repunten. Entre el 30 de maig i l’1 de juliol, de fet, s’han més que doblat: dels 9.694 als 23.543. Dimecres es va registrar la xifra de morts diàries més alta des de l'inici de la pandèmia: 672. Ciutats com Sant Petersburg, una de les seus de l'Eurocopa, veuen com les xifres de positius s'incrementen gairebé exponencialment.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat això, l'opinió als carrers continua sent la mateixa. Una moscovita, la Ustina, pensa que “el que estan fent és una bogeria”. Raona que “diuen que no és obligatori, però al mateix temps s’amenaça amb acomiadaments o no pots anar lliurement a fer un cafè”. Creu que a diferència d’altres països on la vacunació ha anat més de pressa, a Rússia la gent no s’ha volgut vacunar perquè “els russos, potser per la nostra mentalitat, ens queixem del govern i no ens el creiem [...] Aquí sabem que si el govern et diu alguna cosa, hi ha alguna trampa. No hi ha raons per creure-se'l”.

Cargando
No hay anuncios

Ella és una més del 62% dels russos que es neguen a vacunar-se. L’advocada Sveta (nom fictici) assegura que el 60% dels treballadors de l’empresa on treballa han de vacunar-se, però no vol fer-ho i està esperant els resultats de la prova d’anticossos per veure si es pot escapar de la vacuna. Si no acceptés, podrien suspendre-la de sou i feina, i potser fins i tot podria perdre el lloc de treball. Als hospitals, el personal mèdic no atén qui no s'hagi vacunat, llevat de les urgències. Queden així sense cobertura mèdica molts habitants de la capital russa.

Tot i que aquestes mesures s’acaben d’implantar, bona part del sector de la restauració ja les nota. El primer dia d’entrada en vigor ja han perdut prop del 90% dels ingressos. A les terrasses, on encara es pot estar sense necessitat de QR fins al 12 de juliol, els ingressos han caigut prop del 60%.

Cargando
No hay anuncios

Putin anima a rebre la Sputnik

Dimecres, Vladímir Putin, de 68 anys, va assegurar públicament que s’havia vacunat amb la Sputnik –al març i l’abril–. Però també va dir que continuava no donant suport a la vacunació obligatòria, tot i la discriminació a què es condemna aquells que no rebin la punxada.

Cargando
No hay anuncios

A tot això, un dels altres col·lectius afectats pel cop de timó de Moscou són els estrangers. Al principi de la campanya de vacunació, aquest grup podia rebre la vacuna, però això va canviar al març quan es va notar una escassetat de dosis. Llavors es va passar a demanar als estrangers que acreditessin la residència, un requisit que poques persones compleixen. En un primer moment, la vacuna es podia rebre de forma il·legal a clíniques privades per preus propers als cent euros. Actualment, ni així no es pot. Els milers d’estrangers que viuen a territori rus s’han quedat sense la possibilitat d’immunitzar-se. Tot i així, els que tenen permís de treball, com és el cas de la major part de centreasiàtics o d’altres països exsoviètics, haurien de rebre aviat l’anomenada Sputnik Light, una vacuna d’una sola dosi.