Internacional29/05/2019

Els russos deixen de confiar en Putin

La popularitat del president ha caigut al nivell més baix des del 2006, segons una enquesta estatal

Juan Carlos Meneses
i Juan Carlos Meneses

BarcelonaVladímir Putin està perdent la popularitat que l'ha permès mantenir un lideratge sense pressions durant l'última dècada. Segons una enquesta oficial, la popularitat del president de Rússia cau en picat fins a xifres rècords, al mateix ritme que ho fan els ingressos dels russos, que porten sis anys consecutius caient.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Una altra enquesta publicada aquest dimecres per un mitjà afí al Kremlin, RBC, indica que menys de la meitat dels russos votaria per l'actual president en unes noves eleccions presidencials. Es tracta d'una pèrdua de confiança sense precedents, ja que Putin va guanyar les eleccions el març del 2018 amb un 77% dels vots i va aconseguir estendre el seu mandat durant sis anys més.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta no és la primera crisi de lideratge que pateix el mandatari rus. Abans del 2015 Putin també mostrava cert desgast a les enquestes, però l'annexió unilateral de Crimea el juliol d'aquell any va aconseguir reforçar la credibilitat del president, que va mantenir així la seva popularitat pràcticament fins que va ser reescollit president fa un any.

Menys diners i menys pensions

Una de les raons que expliquen el desgast de Putin és la crisi econòmica que travessa el país, que provoca que els russos vegin com baixa el seu poder adquisitiu any rere any. Un estudi publicat per l'Acadèmia Presidencial d'Economia Nacional i Administració Pública de Rússia (RANEPA) amb l'Escola Superior d'Economia (HSE) de Moscou mostra que els ingressos dels russos cauran per sisè any consecutiu aquest 2019.

Cargando
No hay anuncios

"És una regla simple: si l'economia no està creixent, no hi ha raó perquè augmentin els ingressos", va dir al 'Moscow Times' Vladímir Gimpelson, director del centre d'estudis de mercat laboral a l'HSE.

L'altre factor que pot explicar la pèrdua de popularitat del mandatari rus és la reforma de pensions que ha dut a terme en aquest mandat. La baixa natalitat a Rússia ha provocat que el Kremlin hagi de modificar la llei que regula les pensions per poder fer front a aquesta despesa en el futur. Han passat l'edat de jubilació de les dones de 55 a 60 anys, i la dels homes de 60 a 65 anys, fet que ha causat indignació pràcticament entre tots els sectors de la societat russa. L'esperança de vida dels homes a Rússia, segons dades del 2016, és de 66 anys, per la qual cosa aquesta reforma podria fer que la majoria dels ciutadans mai arribin a cobrar la pensió per la qual han cotitzat durant la seva vida laboral.