Ucraïna talla el subministrament de gas de Rússia a Europa
Kíiv s'ha negat a renovar l'acord amb Gazprom per infligir pèrdues econòmiques a Moscou
BarcelonaUcraïna ha complert les amenaces dels últims dies i aquest dimecres a la matinada, 1 de gener, ha tallat el subministrament de gas natural pel seu territori, després de negar-se a renovar un acord amb Gazprom. La decisió implica que s'aturi definitivament el flux de gas de Rússia a Europa, per un gasoducte que havia transportat gas a Europa durant gairebé sis dècades i que havia continuat durant els gairebé tres anys d'ocupació russa.
Es tracta de l'últim intent de Kíiv i els aliats occidentals de limitar la capacitat de finançament del Kremlin, i alhora elimina la possibilitat que Moscou segueixi fent servir l'aixeta del gas com a eina de pressió contra Europa. "És un esdeveniment històric", ha afirmat el ministre d'Energia d'Ucraïna, Herman Galusxenko, en un comunicat. "Rússia està perdent als seus mercats, patirà pèrdues financeres. Europa ja ha pres la decisió d'abandonar el gas rus", ha dit.
Segons recull el comunicat de l'operadora ucraïnesa, el tall, que s'ha fet efectiu a les 5.00 de la matinada, s'ha produït "des del punt d'entrada de Sudja a la frontera oriental d'Ucraïna fins als punts de sortida a les fronteres occidental i meridional". L'operadora també ha informat els seus socis internacionals "d'acord amb el procediment establert", diu el text.
El gegant rus del gas Gazprom també ha confirmat aquest matí en un comunicat el cessament del subministrament de gas a través d'Ucraïna, després que expiressin els contractes per al transport del gas a través dels gasoductes ucraïnesos cap a Europa. "A causa de la negativa repetida i clarament expressada per la part ucraïnesa de renovar aquests acords, Gazprom es veu privat de la capacitat tècnica i legal de subministrar gas per al trànsit pel territori d'Ucraïna a partir de l'1 de gener del 2025", afirma l'empresa.
Ucraïna s'enfronta ara a perdre uns 800 milions de dòlars anuals en tarifes de trànsit des de Rússia, mentre que Gazprom perdrà prop de 5.000 milions de dòlars en vendes de gas, segons estima l'agència Reuters. Però l'aturada, àmpliament esperada, no afectarà els preus per als consumidors a la Unió Europea, a diferència del 2022, quan la caiguda dels subministraments procedents de Rússia va provocar que els preus s'enfilessin a màxims històrics.
Les afectacions a Europa
El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va prometre el mes passat que tancaria completament l'aixeta del gas rus. A mitjans de desembre a Brussel·les va afirmar que no permetrà que Moscou "guanyi milers de milions addicionals" mentre continua amb l'agressió contra Ucraïna.
Aquesta qüestió ha tensionat la relació entre Kíiv i alguns socis europeus que encara són molt dependents d'aquest subministrament, com Eslovàquia i Hongria, que han amenaçat Ucraïna amb represàlies. El primer ministre eslovac, Robert Fico, havia promès mesures com tallar el subministrament d'electricitat d'emergència si de debò s'interrompia el trànsit d'aquest combustible, com ha passat aquest dimecres. La resposta de Zelenski no es va fer esperar: "Sembla que Putin ha donat a Fico l'ordre d'obrir el segon front energètic contra Ucraïna a costa dels interessos del poble eslovac", va escriure a la xarxa social X.
Àustria, Hongria, Eslovàquia i diversos països dels Balcans encara depenen del gas rus que es lliura a través d'Ucraïna, però s'estima que les instal·lacions d'emmagatzematge i els subministraments alternatius evitin qualsevol interrupció immediata de l'electricitat i la calefacció en aquests països.
En canvi, el tall de gas afecta sobretot Moldàvia, que el 13 de desembre passat ja va decretar l'emergència energètica durant 60 dies, ja que la seva única central termoelèctrica funciona amb gas provinent de Rússia. A la regió separatista moldava de Transnístria la situació és encara més greu, ja que depèn exclusivament del gas rus.
De fet, aquest matí, Transnístria ha hagut de tallar el subministrament total de calefacció i aigua calenta a les llars després que Rússia deixés de subministrar gas a través d'Ucraïna. "No hi ha calefacció ni aigua calenta", ha dit en declaracions al diari The Guardian un treballador de l'empresa energètica local Tirasteploenergo des de Tiraspol, la principal ciutat de Moldàvia. I ha afegit que desconeix quant de temps pot durar la nova situació.
De totes maneres, Rússia encara exporta gas a través del gasoducte TurkStream al llit del mar Negre. TurkStream té dues línies: una per al mercat interior turc i l'altra per subministrar clients de l'Europa central, com Hongria i Sèrbia.