L'atac rus a Ucraïna

"Un traïdor mogut pels diners": les televisions de Putin s'acarnissen amb Wagner

El mitjans oficials presenten el president com a triomfador i garant de l’ordre per haver aturat els insurgents

Guiu Font
i Guiu Font

MoscouUn traïdor a Rússia mogut pels diners i el poder. És el perfil que va dibuixar el veterà periodista Dmitri Kiseliov del líder de Wagner, Ievgueni Prigojindiumenge a la nit en el seu programa Vesti nedeli (Notícies de la setmana) del canal Rossija 1, finançat per l’estat rus, és a dir, per Vladímir Putin. La definició de Kiseliov és només un exemple: des de l'intent de rebel·lió de fa una setmana, el Kremlin ha canviat la narrativa al voltant dels mercenaris, i les televisions oficialistes, sempre fidels al règim, difonen el nou missatge fil per randa.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els espais informatius de les televisions russes estan passant de puntetes sobre la revolta militar liderada per Prigojin. No es vol insistir en els canals públics de més audiència sobre una qüestió tan espinosa i que, sobretot, debilita Putin. En l'última setmana, la principal televisió russa, Piervi Canal –un altre mitjà estatal–, ha obert les notícies amb la insurgència de Wagner en comptades ocasions i, quan ho ha fet, ha estat per deixar constància de les paraules del president rus, que va insistir en la fortalesa de l’estat i en la seva imbatibilitat durant el discurs de dilluns passat, en un acte d’homenatge i agraïment a les forces armades. En l'edició següent, el programa començava amb imatges de Putin envoltat de ciutadans que el volien saludar en una visita que va fer a la república russa del Daguestan.  

Cargando
No hay anuncios

Les crítiques de Dmitri Kiseliov als mercenaris no van acabar aquí. El periodista va afirmar que Wagner s’havia embutxacat 858.000 milions de rubles (més de 8.800 milions d’euros) de les arques públiques, una informació que les agències d'informació estatals van reproduir ràpidament. “Prigojin va embogir per les grans quantitats de diners”, va afirmar el presentador, insistint que “la sensació de creure’s que se li permetia tot va començar fa temps, des de les operacions a Síria i l’Àfrica”. Un punt de vista que, segons Kiseliov, es va accentuar quan va ocupar amb les seves tropes les ciutats de Soledar i Bakhmut, durant la invasió d'Ucraïna. El periodista va condemnar l'atreviment de Prigojin, a qui va acusar de "creure's capaç d'oposar-se al mateix temps al ministeri de Defensa rus, a l’estat i al president”. També va assegurar que “un dels factors més importants” que van motivar la revolta armada va ser la negativa del ministeri de Defensa d’allargar els contractes firmats amb una altra empresa de Prigojin, Concord, dedicada a l’alimentació i al càtering. 

Cargando
No hay anuncios

El cap de setmana de la revolta, diversos programes ja havien titllat Prigojin de “traïdor” i al·legaven que mantenir aquesta actitud quan el país fa front a una guerra “és un crim de guerra”. Els atacs a Prigojin, però, queden molt lluny dels insults i acusacions que tertulians de la televisió dediquen al president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, i a membres del seu executiu i fins i tot a la població ucraïnesa. Un vídeo d'un propagandista rus celebrant que els nens ucraïnesos rebrien míssils com a regal de Nadal es va fer viral a les xarxes socials d'Ucraïna, que el rebien amb ràbia i indignació.  

Webs clausurades

La propaganda russa, doncs, assenyala sobretot el gran cost econòmic que el Grup Wagner ha estat per a Moscou. Que ara els hagi traït, diuen, és imperdonable. Putin també va voler fer referència a les factures de Prigojin. En un acte amb militars, la setmana passada, va assegurar que l’estat rus havia finançat totalment les activitats del Grup Wagner i que del maig del 2022 al maig del 2023 s’havien destinat 86,3 mil milions de rubles (prop de 900 milions d’euros) del pressupost a pagar els mercenaris, els seus incentius i assegurances, segons l’agència Interfax.  

Cargando
No hay anuncios

Prigojin feia mesos que mantenia un agre enfrontament amb el ministre de Defensa, Serguei Xoigú, i prèviament havia difós vídeos, amb un to molt dur, en què l’acusava de no subministrar municions als seus soldats i de boicotejar les seves missions. Els recels de Xoigú pel protagonisme i la influència que estava adquirint Wagner en el conflicte ucraïnès el van motivar a decretar que els membres dels grups armats privats havien de passar, a la força, a formar part de l’exèrcit regular de Rússia. Aquest podria ser el motiu de fons de la revolta.

Cargando
No hay anuncios

Prigojin ja no podrà publicar part d'aquest material. Les seves webs, que utilitzava per difondre la seva ideologia, han estat clausurades per l’organisme regulador de mitjans de comunicació rus, Roskomnadzor.