Rússia ja ha rebut 120 atacs: què hi ha darrere dels drons al cor de Moscou?
El Kremlin denuncia un altre bombardeig contra el districte financer de la capital
BarcelonaJa fa uns quants mesos que la invasió russa d'Ucraïna ha normalitzat una fase: Rússia també és atacada i els drons han arribat a colpejar fins i tot el cor de Moscou. Un escenari difícil de digerir, probablement, per a Vladímir Putin, que imaginava una operació llampec per prendre el control de Kíiv i que ara es troba amb una guerra enquistada que arriba també al seu territori. Malgrat que la situació no és comparable a la que pateix Ucraïna, els bombardejos a sòl rus es repeteixen i, segons dades oficials russes verificades per agències occidentals, aquest 2023 hi ha hagut més de 120 atacs amb drons arreu de Rússia i a Crimea, annexionada il·legalment pel Kremlin el 2014.
L'últim, aquest dimarts. L'alcalde de la capital russa, Serguei Sobianin, ha denunciat que drons ucraïnesos han impactat contra un edifici en un districte financer de la ciutat, l'anomenada City de Moscou. El Kremlin no ha informat de víctimes ni de ferits, però les imatges compartides per les agències oficials mostren danys materials considerables i escenes de pànic. A l'edifici, hi ha les seus dels ministeris d'Indústria i Comerç, de Desenvolupament Econòmic i de Desenvolupament Digital.
"No sé què faré, però m'estic plantejant marxar d'aquí", deia a la BBC Anastasia Berseneva, una dona que viu a l'edifici atacat. "Estava dormint, i una explosió m'ha despertat. Primer he pensat que estava somiant, però després he entès que era un altre atac amb drons", afegia. El testimoni de l'Anastasia mostra que els atacs tenen un impacte psicològic evident a la ciutat, i més si es té en compte que dissabte a la nit aquest districte de Moscou ja va ser víctima d'un episodi similar. Llavors, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va dir: "La guerra està tornant gradualment al territori de Rússia, als seus centres simbòlics i bases militars, i aquest és un procés inevitable, natural i absolutament just". Ucraïna no reivindica explícitament les accions, tot i que assegura que "formen part de la normalitat de la guerra", en paraules del portaveu presidencial Mikhailo Podoliak. Diversos analistes, però, donen per fet que Kíiv n'és el responsable.
Que els drons caiguin sobre la City de Moscou té un simbolisme especial. És el barri més modern de la capital, ple de gratacels de vidre, seus governamentals, hotels de luxe i restaurants exclusius. La majoria d'aquests edificis han estat construïts en els darrers 20 anys i, per tant, són obra directa de Putin. Els moscovites que diàriament es desplacen a aquest districte per treballar se sentien, segurament, molt lluny de la guerra. Ara ja saben quin so tenen les bombes que des de fa més de quinze mesos cauen arreu d'Ucraïna. És indubtable que els drons accentuen el neguit i la fatiga per una guerra que molts ciutadans no volen.
"Allunyeu-vos de Crimea"
Però el mapa de Rússia mostra que, més enllà de Moscou, la majoria d'atacs han tingut lloc en zones frontereres amb Ucraïna, especialment a les regions de Bélgorod, Kursk i Briansk. En aquestes àrees s'han colpejat zones residencials, hi ha hagut civils morts i cues de persones corrents atemorides cap a refugis antiaeris. A Bélgorod és on les milícies pro Kíiv van creuar, a finals de maig, la frontera amb tancs i insignes ucraïneses. Els combats són habituals des de llavors.
L'altre punt calent és a la península de Crimea, annexionada il·legalment per Putin el 2014. Kíiv, que vol recuperar-la, l'ha bombardejat en diverses ocasions, apuntant ponts, refineries i altres infraestructures clau per als interessos del Kremlin. A principis de juliol, el govern de Zelenski difonia un vídeo en què combinava escenes idíl·liques de sol i platja i d'altres en què projectils queien del cel. I avisava els russos que tinguessin pensat anar-hi a passar les vacances: "Allunyeu-vos de Crimea".
En l'hemeroteca d'atacs contra Rússia, també destaca el del 3 de maig, quan dos drons van ser abatuts poc abans d'impactar contra la cúpula de l'edifici del Kremlin. Moscou va acusar Kíiv d'intentar assassinar Putin, però el govern de Zelenski se'n va desentendre. L'explosió d'aquells drons al cor rus va ser àmpliament celebrada arreu d'Ucraïna.
El mar Negre, per la seva banda, també n'ha estat escenari. L'atac més recent, de fet, aquest dimarts. Com a mínim això és el que ha denunciat el ministeri de Defensa de Putin, que assegura haver repel·lit un atac de tres drons navals contra vaixells russos que patrullaven per la zona. "Els tres drons de l'enemic han estat destruïts", ha detallat en un comunicat.
Drons construïts pels ucraïnesos?
Els Estats Units han reaccionat als atacs contra el districte financer de Moscou. Seguint el discurs habitual, el portaveu de seguretat nacional de la Casa Blanca, John Kirby, ha reiterat que Washington no encoratja ni facilita aquests episodis. Des de l'inici de la invasió, el missatge oficial dels aliats occidentals, que han nodrit Kíiv d'armes per fer front a l'ofensiva russa, ha estat clar: no volen que Zelenski utilitzi el seu armament per atacar Rússia. Temen una escalada pitjor del conflicte.
Justin Crump, expert en assumptes militars, subratllava un apunt interessant en una entrevista aquest dimarts a la BBC Radio 4. Recordava que tots els indicis assenyalen que els drons utilitzats fins ara "han estat construïts exclusivament pels ucraïnesos" i que, per tant, Kíiv "no està incomplint la promesa que té amb Occident de no utilitzar armes de l'OTAN per atacar Moscou", ja que utilitza el seu propi armament.