L'atac rus a Ucraïna

Rússia assaja un "atac nuclear massiu" en unes maniobres rutinàries

Putin supervisa els exercicis i alerta que el risc d'un conflicte global és molt elevat

BarcelonaLes forces nuclears estratègiques de l'exèrcit rus han començat aquest dimarts unes maniobres militars supervisades telemàticament pel president rus, Vladímir Putin. Segons han informat les agències de notícies estatals, citant el ministre de Defensa, Serguei Xoigú, durant aquests exercicis s'ha fet un simulacre d'un "atac nuclear massiu en resposta a un atac nuclear enemic". El titular de Defensa ha indicat que les maniobres s'han fet "d'acord amb el pla d'entrenament" de les forces armades, és a dir, que són uns exercicis rutinaris i, alhora, suposen una demostració de força de Moscou just una setmana després que l'OTAN fes també maniobres nuclears en uns quants llocs d'Europa.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Es tracta dels primers exercicis d'aquesta mena que Rússia fa des que va començar la guerra a Ucraïna i arriben en un moment de màxima tensió, amb l'amenaça de Putin d'utilitzar el seu arsenal nuclear per defensar el territori. Aquest dimecres, el mandatari rus ha alertat que el risc d'un conflicte global i a la regió postsoviètica continua sent molt elevat, i ha subratllat que cal reforçar la seguretat al voltant d'infraestructures clau, segons ha informat l'agència de notícies RIA.

Cargando
No hay anuncios

Les forces estratègiques russes han llançat míssils balístics i de creuer des del submarí atòmic Tula, des de dos bombarders estratègics Tu-95MC i des de sistemes de míssils intercontinentals mòbils Yars, que s'han disparat des del cosmòdrom de Plessetsk, al nord-oest de Rússia. A més, s'han disparat míssils balístics des del mar de Barents fins a la península de Kamtxatka, a l'altre extrem del país, a milers de quilòmetres de distància. "Els objectius previstos durant els exercicis de les forces estratègiques de contenció s'han complert del tot. Tots els míssils han assolit els seus objectius", ha informat el Kremlin, que ha precisat que l'objectiu de les maniobres és comprovar el nivell de preparació dels centres de comandament de les forces nuclears.

Aquestes maniobres de les denominades forces estratègiques de dissuasió, que impliquen components terrestres, marítims i aeris, es duen a terme anualment, malgrat que les últimes van tenir lloc el 19 de febrer, només cinc dies abans que comencés la guerra a Ucraïna. Ahir, el Pentàgon va informar que Moscou havia notificat els seus plans, complint així amb l'acord de control d'armes entre els Estats Units i Rússia.

Cargando
No hay anuncios

El portaveu del departament d'Estat dels EUA, Ned Price, va afirmar que aquesta notificació era "important", malgrat "l'agressió no provocada i la retòrica nuclear temerària" del Kremlin. "Aquestes mesures de notificació garanteixen que no ens agafin per sorpresa i redueixen els riscos de percepcions errònies", va dir.

Bombes brutes

Els exercicis nuclears de Rússia arriben enmig de les acusacions de Moscou sobre un suposat pla d'Ucraïna d'utilitzar "bombes brutes" –explosius amb material radioactiu–, al seu propi territori per culpar-ne l'exèrcit rus. Aquest dimecres Putin hi ha insistit en una reunió telemàtica amb els dirigents dels serveis de seguretat de la Comunitat d'Estats Independents, una aliança de socis de les repúbliques exsoviètiques. El president rus ha tornat a criticar l'assistència militar d'Occident a Ucraïna, i ha afirmat que Washington ha convertit el territori ucraïnès en un "polígon per a experiments biològics i militars".

Cargando
No hay anuncios

Ahir, Rússia va elevar l'acusació sobre les suposades "bombes brutes" ucraïneses al Consell de Seguretat de les Nacions Unides, mentre que Xoigú ha traslladat aquesta preocupació als ministres de Defensa de la Xina i l'Índia a través de videoconferències aquest dimecres. Amb tot, Ucraïna ha negat les acusacions russes i ha sol·licitat una visita d'experts de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica a les seves instal·lacions nuclears perquè puguin desmentir-ho. Washington i altres aliats occidentals també han rebutjat les acusacions, i han alertat que podria ser Rússia qui, de fet, podria estar preparant el terreny per a una operació de falsa bandera.

Milícies de voluntaris

Mentrestant, al front del sud d'Ucraïna la batalla continua, però amb més dificultats de les previstes per les tropes ucraïneses, segons ha admès el ministre de Defensa, Oleksí Réznikov. "La contraofensiva en direcció a Kherson és més complicada que la de Khàrkiv", ha dit en una roda de premsa en què ha explicat que la humitat del terreny per les pluges dificulta que els vehicles de combat avancin.

Cargando
No hay anuncios

Amb tot, els esforços de Kíiv per recuperar terreny perdut continuen. Per contribuir a la defensa de Kherson, dilluns les autoritats pro-russes de la zona van anunciar la creació d'una milícia local, una mesura que, segons premsa independent, s'està produint a diverses regions. Aquest dimecres, la Duma (la cambra de diputats russa) ha aprovat una llei que permetrà a Putin ordenar la creació de batallons formats per civils voluntaris que tindran un estatus equivalent al dels militars professionals.