Atemptat a Moscou

Rússia apuja les acusacions contra Ucraïna: diu que està "directament" relacionada amb l'atemptat

El director de l'FSB també assegura, sense proves, que els Estats Units i el Regne Unit hi estan involucrats

ARA
i ARA

BarcelonaEl director del Servei Federal de Seguretat (FSB) de Rússia, Aleksandr Bórtnikov, ha insistit aquest dimarts en la narrativa que Ucraïna està darrere de l'atemptat de divendres passat als afores de Moscou, malgrat que l'Estat Islàmic va reivindicar l'acció. Però no només això, sinó que ha anat més enllà i ha assenyalat també els aliats occidentals de Kíiv, en concret els Estats Units i el Regne Unit, d'estar-hi també involucrats.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“Creiem que l'acció va ser preparada tant pels mateixos islamistes radicals com, per descomptat, facilitada pels serveis especials occidentals, i els mateixos serveis especials d'Ucraïna tenen una connexió directa amb això”, ha dit Bórtnikov als mitjans estatals. Tot i que no ha aportat cap prova, ha afirmat que Ucraïna va ajudar els islamistes radicals a preparar-se per lluitar contra Rússia. “Sabem que la part ucraïnesa es dedicava a estudiar i formar militants a l'Orient Mitjà. Van anar a les posicions dels terroristes, van treballar amb ells i van fer entrenaments. Hi ha molts nacionalistes que militen per al règim de Kíiv. Parlo de nacionalistes, mercenaris i islamistes que el bàndol ucraïnès recluta per lluitar a Rússia”, ha assegurat.

Cargando
No hay anuncios

Quan els periodistes russos li han preguntat si Ucraïna i els seus aliats, Estats Units i Gran Bretanya, estaven implicats en l'atac a la sala de concerts, Bórtnikov ha dit: “Creiem que és així”, tot i que ha admès que, de moment, és només “informació general” i que encara no s'ha pogut establir la identitat de qui va encarregar l'atac.

Ha afegit que l'objectiu era desestabilitzar Rússia i “provocar el pànic a la societat”. “Ja veieu el que està passant a la línia de combat. La notòria contraofensiva d'Ucraïna ha fracassat i han de fer alguna cosa per demostrar la seva vàlua”, ha dit als periodistes, segons publica l'agència russa TASS. “Molta informació que circula a l'espai públic indica que Occident i Ucraïna busquen fer el màxim de mal possible al nostre país”, ha afegit, fent èmfasi en la narrativa victimista pròpia de la propaganda del Kremlin.

Cargando
No hay anuncios

Lukaixenko contradiu Putin

Segons el cap de l'FSB –el potent organisme successor del KGB soviètic–, els terroristes tenien planejat marxar del país i es dirigien a Ucraïna, on “els esperaven” per rebre'ls “com a herois”. Tot i això, aquest dimarts mateix, el president bielorús, Aleksander Lukaixenko, ha contradit aquesta versió, i ha dit que els atacants van anar cap a la frontera amb Ucraïna perquè es van adonar que no podien entrar a Bielorússia perquè s'havien reforçat les mesures de seguretat. “Per això van girar cua i van anar a la zona de la frontera russo-ucraïnesa”, ha dit a l'agència estatal Belta, segons recull la BBC.

Cargando
No hay anuncios

Aquestes paraules no contradiuen només les del director de l'FSB, sinó les del mateix president rus, Vladímir Putin, el principal aliat de Lukaixenko. Diumenge a la nit, Putin ja va dir que els terroristes “es van intentar amagar i anaven cap a Ucraïna”, on, segons la versió del Kremlin, els esperaven. Aquest dilluns, el mandatari rus va insistir-hi i, tot i que va admetre que l'atac “el van protagonitzar islamistes radicals”, va apuntar que l'atac “podria ser una baula més en la sèrie d'intents dels que lluiten contra la Federació de Rússia des del 2014 i sota el règim neonazi de Kíiv”. 

A més de Putin i Bórtnikov, aquest dimarts també s'ha manifestat en la mateixa línia el secretari del Consell de Seguretat de Rússia, Nikolai Patruixev. “Per descomptat, va ser Ucraïna”, ha dit. Però Ucraïna ho ha tornat a negar. Mikhaïlo Podoliak, assessor del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ho ha qualificat de “mentides escampades oficialment”.