Rússia acusa Ucraïna de l'assassinat de la filla de l'ideòleg ultradretà

Moscou assegura que la responsable de l'atac a Daria Dugina és una espia ucraïnesa que ha fugit a Estònia

Les autoritats russes inspeccionaven diumenge el lloc de l'atemptat contra Dugina.
22/08/2022
4 min

BarcelonaL'assassinat, amb una bomba, de Daria Dugina, filla d'Aleksandr Dugin, l'ideòleg ultradretà del Kremlin i propagandista de la invasió d'Ucraïna, ha estat un cop fort per al president rus, Vladímir Putin. Un cop que no està disposat a deixar passar. Aquest migdia Moscou ha acusat Ucraïna de l'atac, que va tenir lloc la nit de dissabte quan Dugina conduïa el seu cotxe a prop de la capital russa. Dugin, que defensa la violència per unificar sota un nou imperi rus tota la població russòfona, ha atribuït l'autoria al "règim nazi ucraïnès" i ha demanat venjança: "La meva filla ha sacrificat la seva jove vida a l'altar de la victòria. Sisplau, guanyem!" En un missatge de condol a la família, Putin s'ha referit a la víctima com una "persona talentosa i brillant i amb un cor rus, que amb les seves accions ha demostrat ser una patriota russa".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El Servei Federal de Seguretat (FSB) rus, l'hereu del KGB, ha assegurat que l'atemptat és responsabilitat "dels serveis especials ucraïnesos" i fins i tot, menys de 48 hores després dels fets, n'ha assenyalat la suposada autora material, una ucraïnesa que ha anomenat Natalia Novk, encara que no n'ha aportat cap prova. "[Natalia Novk] Va arribar a Rússia el 23 de juliol acompanyada de la seva filla de 12 anys", assenyala l'FSB en un comunicat. Diversos mitjans ofereixen una imatge de la presumpta autora, que segons la versió oficial hauria passat un mes preparant l'atac i seguint el cotxe de Dugina per Moscou. Segons aquesta versió, la filla d'Aleksandr Dugin hauria estat des del principi l'objectiu de l'atemptat, i no el seu pare, com s'havia dit inicialment: els serveis secrets asseguren que Novk es va instal·lar en un pis en el mateix bloc on vivia la víctima per seguir tots els seus passos.

El perfil de la pretesa autora s'ajusta encara més a la propaganda antiucraïnesa del Kremlin: les seves webs afirmen que la dona seria membre del batalló Azov, la formació ucraïnesa que compta amb molts neonazis a les seves files. Encara que ni Dugin ni la seva filla formaven part del cercle de confiança de Putin, fortament blindat, culpar una neonazi ucraïnesa solitària fugitiva de l'atac suposa una insòlita admissió d'incompetència per part dels totpoderosos serveis secrets russos.

Coneguda tertuliana

Dugina era una coneguda tertuliana, altaveu de les idees del seu pare. Recentment havia tornat de visita, com a reportera, a la planta metal·lúrgica d'Azovstal, últim reducte de la resistència de la ciutat costanera de Mariúpol. Des del juliol estava a la llista de russos sancionats pel Regne Unit per la seva activitat propagandística. En una de les seves últimes intervencions a la televisió estatal, la setmana passada, Dugina es va referir a Occident com una "societat zombi" obsessionada per erosionar Moscou. L'assassinat ha enfurismat encara més els sectors més hostils amb Ucraïna: la propagandista del Kremlin i col·laboradora de Russia Today Margarita Simonian ha reclamat atacs de revenja contra la seu dels serveis secrets ucraïnesos a Kíiv, entre altres possibles objectius. Zelenski ja havia advertit que Rússia podria estar preparant "alguna acció particularment cruel" aquesta setmana, quan es commemora, dimecres, el dia de la independència d'Ucraïna.

Els serveis secrets russos consideren que la suposada autora de l'atemptat hauria fugit cap a Estònia, cosa que també posa Tallin en el punt de mira de les possibles represàlies de Moscou: "Després de cometre el crim, [Novk] va sortir del país en direcció a Estònia a través de la regió de Pskov. L'atemptat va ser planificat i comès pels serveis especials ucraïnesos", assegura el comunicat policial.

Poc després que es conegués l'atac, perpetrat a només 40 kilòmetres de Moscou, el govern de Volodímir Zelenski va negar cap implicació. Diumenge, Mikhailo Podoliak, un assessor del president ucraïnès, ho negava en declaracions televisades: "Recalco que Ucraïna no té res a veure, amb això, perquè no som un estat criminal com la Federació Russa ni som un estat terrorista".

Daria Dugina a l’estudi de televisió Tsargrad de Moscou.

Defensor de la guerra a Ucraïna

Aleksandr Dugin ha esperonat l'expansionisme rus, sota la idea de l'eurasianisme, i la política imperialista del Kremlin sobre Ucraïna. Dissabte pare i filla havien assistit com a convidats d'honor al festival literari Tradició, on el filòsof va fer una conferència. Tots dos havien de tornar de l'esdeveniment en el mateix cotxe, però Dugin va decidir traslladar-se per separat a la capital russa, i quan la bomba va esclatar la seva fila viatjava sola.

D'altra banda, alguns analistes rebaixen l'etiqueta de "cervell de Putin" que se sol atribuir a Dugin a Occident. "No va arribar mai a tenir prou influència per establir una connexió directa amb el Kremlin ni amb Putin. Només era una persona molt hàbil que sabia com promoure's. Es va convertir en el líder espiritual d'un petit grup de seguidors, que considera la seva xerrameca pseudofilosòfica com una cosa intel·ligent. Potser en aquest grup hi ha alguns funcionaris i alts càrrecs, però la seva no és una ideologia dominant i per descomptat no és la ideologia de l'estat rus", explica Fiodor Kraixeninnikov a l'edició europea de Novaia Gazeta. "De fet, no crec que Putin tingui cap mena de base ideològica. Es basa en diferents ideologies per a diferents segments de la societat. Dugin era una de les múltiples bombolles informatives, però no era seguit per la resta".

L'atemptat ha donat lloc a tota mena d'especulacions. L'exdiputat rus Ilià Ponormaiov, crític del Kremlin exiliat a Ucraïna, el va atribuir diumenge al desconegut grup Exèrcit Republicà Nacional, que pretendria enderrocar Putin. En canvi, l'assessor presidencial ucraïnès parlava d'una pugna entre diferents faccions dels serveis secrets. Altres analistes, com el mateix Kraixeninnikov, creuen més en una operació ordenada pel Kremlin sacrificant una figura de tercera però prou coneguda per justificar més atacs a Ucraïna. Però tampoc queda clar que el Kremlin necessiti cap justificació per accentuar la seva ofensiva... i encara menys al preu d'exhibir vulnerabilitat.

stats