L'atac rus a Ucraïna
Rússia22/07/2023

Rússia acusa Occident de la mort d'un periodista amb bombes de dispersió

El Kremlin promet “una resposta” al bombardeig perpetrat amb armament provinent de Washington, mentre s'incrementen els atacs a Crimea

ARA
i ARA

BarcelonaEl ministeri d’Exteriors rus va acusar ahir els països occidentals de ser “responsables” de la mort d’un periodista rus, víctima d’un bombardeig a la regió de Zaporíjia, al sud d’Ucraïna, per haver proporcionat a Kíiv aquest armament polèmic, prohibit a la majoria de països del món per la seva crueltat contra la població civil. “Com a resultat d’un atac de l’exèrcit ucraïnès amb municions de fragmentació, quatre periodistes han resultat ferits en diversos nivells de gravetat”, deia l’exèrcit rus en un comunicat. El Kremlin va qualificar de “crim d’odi” la mort de Rostislav Jouravlev, reporter de l’agència de notícies russa Ria Novosti, i va prometre “una resposta” als responsables de l’agressió. “Tot indica que l’atac al grup de periodistes no es va dur a terme per casualitat”, assegurava el comunicat, segons el qual “els periodistes estaven reunint material per fer un reportatge” sobre bombardejos ucraïnesos amb “munició de dispersió” en assentaments de la regió de Zaporíjia.  

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les queixes del Kremlin van topar amb les acusacions d’Ucraïna, que els van recriminar també l’ús d’aquest tipus d’armament polèmic en un bombardeig a la regió del Donbass, en què un operador de càmera de la cadena alemanya Deutsche Welle va resultar ferit mentre filmava a 23 quilòmetres de la línia del front. L’objectiu del bombardeig era, presumptament, un camp d’entrenament en què els periodistes estaven gravant l’exèrcit ucraïnès. Durant els enfrontaments, un soldat ucraïnès va morir “i altres van resultar greument ferits”, segons un comunicat del canal de televisió.

Cargando
No hay anuncios

Atacs a Crimea

D'altra banda, un dron ucraïnès va impactar ahir sobre un dipòsit de munició a Krasnohvardiïske, a Crimea, segons va confirmar l’exèrcit ucraïnès. L’explosió va obligar a evacuar els habitants de la zona i a tallar temporalment la circulació ferroviària del pont que uneix la península de Crimea amb Rússia. El pont, que s’ha convertit en un símbol de l’ocupació russa de la península, va ser l’objectiu d’una ofensiva ucraïnesa dilluns, que va deixar un carril de la carretera que hi passa per sobre inutilitzable i va provocar la mort de dos civils. 

Cargando
No hay anuncios

Un dels motius pels quals Rússia va abandonar dilluns l’acord del gra han estat els atacs de Kíiv contra Crimea, que posen en dubte la capacitat de Moscou per garantir la seguretat del territori que es va annexionar el 2014. Conscient de la renúncia russa, Ucraïna ha incrementat les accions de sabotatge a la península amb l’objectiu d’aïllar-la. 

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, va declarar divendres que aquest pont era “un objectiu militar” legítim per a l’exèrcit ucraïnès i que havia de ser “neutralitzat”. “Aquesta és la via que s’utilitza per alimentar la guerra amb munició diàriament. I militaritza la península de Crimea”, va dir, i va afegir que es tractava d’una “instal·lació enemiga construïda fora de les lleis internacionals”.

Cargando
No hay anuncios