Fins al moment, no hi ha dades oficials ni fiables de les baixes que, cada exèrcit, ha patit durant la invasió russa d'Ucraïna. Tant Kíiv com Moscou les amaguen estratègicament. Les més orientatives són les que van transcendir a conseqüència de la filtració de documents classificats dels Estats Units. Segons aquells informes, Washington calculava que des de l'inici de la invasió Rússia havia patit entre 189.500 i 223.000 baixes, de les quals de 35.500 a 43.000 eren morts i de 154.000 a 180.000 eren ferits. La filtració parlava també de les baixes ucraïneses i les xifrava entre 124.500 i 131.000, de les quals entre 15.500 i 17.500 serien morts i de 109.000 a 113.500 serien ferits. Alhora, la intel·ligència britànica parlava també d'unes 200.000 baixes russes, de les quals entre 40.000 i 60.000 eren morts, i destacaven que el nombre de morts i ferits havia augmentat considerablement des del setembre del 2022, quan Vladímir Putin va ordenar la mobilització parcial.
Els retrats de soldats morts que espanten Putin
El Kremlin imposa el silenci i prohibeix el Regiment Immortal per ocultar els joves russos que moren a la guerra d'Ucraïna
MoscouDes de l'inici de la invasió russa d'Ucraïna, a Vladímir Putin se l'ha acusat de voler amagar a la ciutadania la magnitud del drama humà que causa la guerra en l’exèrcit rus. El Kremlin imposa la llei del silenci –i activa tota la maquinària propagandística i repressora, si cal– per amagar els soldats russos que moren al camp de batalla. El silenci s'ha accentuat aquests dies, coincidint amb l'arribada del Dia de la Victòria, el 9 de maig, que commemora la capitulació de l'Alemanya nazi a la Segona Guerra Mundial.
El govern rus ha decidit anul·lar la marxa cívica del Regiment Immortal, un dels actes més importants del Dia de la Victòria i que concentra milers de famílies al centre de Moscou i a altres ciutats del país per recordar amb fotografies els avantpassats que van lluitar a la Segona Guerra Mundial. Des del Kremlin asseguren haver pres la determinació per “motius de seguretat”, però diverses veus crítiques hi troben una altra explicació: Putin té por que alguns russos surtin al carrer per mostrar retrats de joves morts a Ucraïna.
“Què passa si algú surt amb retrats de familiars que han mort en la guerra d’Ucraïna? Què passa si són centenars de persones? Quina sorpresa!”, afirma l’editor i historiador de Sant Petersburg Màksim Rafikovitx Kuzakhmetov, crític amb el govern, en una entrevista al mitjà rus Nastoiasxie Bremia. Una reflexió semblant feia aquests dies l’activista de Moscou Elvira Vikhareva a les xarxes socials: “La gent no sortiria amb els retrats dels besavis, sinó amb els dels pares, fills i germans. Llavors el regiment no seria immortal, sinó molt mortal. Per aquest motiu s’ha cancel·lat”. També Iran Kurilla, professor de ciències polítiques de la Universitat Europea de Sant Petersburg, en declaracions a Radio Liberty, considera que hi havia la possibilitat que, “portant retrats de persones mortes a Ucraïna, s’haguessin vist les xifres reals de víctimes, no les presentades pel ministeri de Defensa”. I afegeix que, més enllà que sigui probablement l’autèntica raó, “les autoritats temen qualsevol manifestació massiva de gent en públic”.
Tant Moscou com Kíiv mantenen les xifres reals de militars morts en les seves files com a tema tabú perquè l’opinió pública no vegi quin és l’abast de la tragèdia humana en els respectius exèrcits, però mentre a Ucraïna els mitjans reforcen el discurs patriòtic mostrant funerals dels soldats, Rússia n'evita la imatge. Fins i tot el Novaia Gazeta, el diari rus crític amb Putin més conegut, va publicar l’any passat un reportatge denunciant que hi havia famílies que no havien rebut el cos del mort al camp de batalla per evitar, precisament, el malestar ciutadà. L’ús de vídeos i fotografies de militars caiguts és incòmode. Aquesta setmana, per exemple, amb la finalitat d’impactar en l’opinió pública, el fundador del grup militar privat Wagner, Ievgeni Prigojin, ha difós sense rubor un vídeo en què es veuen desenes dels seus soldats morts per denunciar que el ministeri de Defensa no li proporciona prou municions. Ha estat un dels escassos cops que s'han difós cadàvers russos a Ucraïna.
Tot i les crítiques d’opositors a l’aparell polític, el cert és que en la marxa del Regiment Immortal de l’any passat el Kremlin sí que va autoritzar que, a part de recordar els avantpassats, els familiars de combatents que havien perdut la vida en l’actual conflicte també poguessin homenatjar-los mostrant-ne fotografies. Un gest que molts van agrair. Aquest any, i amb la marxa suspesa, les autoritats han demanat a la ciutadania que exhibeixi les fotografies dels seus parents en cotxes o a les finestres de casa. Però no al carrer.
Malestar entre els creadors de l’acte
La marxa del Regiment Immortal és una iniciativa que va néixer l’any 2012 de la mà dels periodistes Serguei Kolotovkin, Ígor Dmitriev i Serguei Lapenkov, que volien recordar els seus parents russos de la Segona Guerra Mundial en un moment en què la gran majoria dels que hi havien lluitat ja morien a causa de l’edat avançada. Tomsk va ser la primera ciutat on es va celebrar, però la idea es va portar els anys següents a ciutats de tot el país amb un èxit aclaparador. Veient que milers de persones hi participaven, el Kremlin ràpidament es va fer càrrec de l’organització tot desvirtuant l’esperit pacifista inicial i tergiversant el missatge per insuflar a l’acte popular, que aconseguia reunir russos d’ideologies diverses, un tarannà militarista que molesta els periodistes que van tenir la idea original. El 2015 fins i tot Putin hi va participar.
L'ARA ha preguntat a Lapenkov, un dels creadors del Regiment Immortal, què opina del fet que aquest any no s’organitzi. El periodista es remet als comunitats emesos per l’entitat que es reivindica com la que va idear la iniciativa, en què es demana als ciutadans que no posin fotografies als cotxes, com suggereixen les autoritats, i que vagin als espais dels cementiris on s’homenatja els combatents.