Rússia

Els infants que no parlin rus no podran ser escolaritzats a Rússia

El govern rus continua endurint la política migratòria, ara amb els fills d'immigrants en el punt de mira

Una escola de secundària de Rússia.
Adrià Riera López
22/11/2024
3 min

BarcelonaNomés els infants que parlin rus podran escolaritzar-se a Rússia, després que la Duma, la cambra baixa legislativa, hagi aprovat per unanimitat aquest projecte de llei que impossibilitarà als fills d'immigrants sense prou coneixements de llengua russa matricular-se a l’escola. La llei encara ha de ser aprovada pel Senat i pel president Vladímir Putin, però es dona per fet que s'aprovarà, ja que el partit del president, Rússia Unida, té majoria absoluta en les dues cambres.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les autoritats russes han justificat aquesta mesura com una protecció de les criatures que ja saben rus, perquè consideren que s'alenteixen els seus progressos perquè els docents han de dedicar més temps als fills d’immigrants per ensenyar-los l’idioma. “Els professors no coneixen les llengües natives de tots els immigrants”, esgrimia la vicepresidenta de la Duma, Irina Iarovaia, que també assegura que la falta de coneixement de l’idioma fa que els fills d’immigrants tampoc puguin seguir el ritme lectiu dels seus companys.

Així doncs, la nova regulació estableix que els infants estrangers hagin de superar un examen lingüístic previ a centres especialitzats per poder ser admesos al sistema escolar rus. "Només després de superar les proves de coneixement de la llengua russa es pot permetre estudiar als menors d’edat", va dir Viatxeslav Volodin, president de la Duma i membre de Rússia Unida, que també assegurava que la decisió “compta amb el suport total del govern”.

Ara bé, el que no han explicat els impulsors de la llei és quina serà l’alternativa per als nens que no superin aquest requisit: si podran accedir a un altre tipus de centre o bé quedaran fora de l’escolarització fonamental per a qualsevol menor d’edat. “Si no coneixen l'idioma, que l’aprenguin; han de venir amb el coneixement de l'idioma”, va advertir Volodin. 

L’ideòleg d’aquesta llei és Valeri Fadeiev, assessor de Putin i president del Consell Presidencial per al Desenvolupament de la Societat Civil i els Drets Humans, que des de fa més d’un any proposa modificar aquesta llei per “complir amb la Constitució i que els nens puguin estudiar de manera normal en una escola”. Fadeiev s’ha mostrat com un dels actors més actius a l'elit política russa sobre la necessitat d’impedir que puguin viure al país estrangers que no acceptin, aprenguin i integrin la llengua i la cultura russa per cohesionar l’esperit nacionalista rus; encara més en un moment de guerra com el que es troba el Kremlin contra Ucraïna.

Criminalització creixent cap als immigrants

La Duma ja va prohibir a l’octubre a diversos centres privats fer exàmens oficials de llengua i història russes obligatoris en la registratsia, el procés burocràtic per regularitzar els migrants. Només certes agències amb l’aprovació estatal i en aules supervisades per funcionaris dels ministeris d’Interior i d’Educació podran dur a terme unes proves on les autoritats consideraven que es cometien irregularitats en favor dels migrants. A més, s’ha intensificat el tancament de portals web que ofereixen serveis “il·legals” per agilitzar la registratsia, i s’ha modificat la llei perquè les infraccions comeses pels migrants en situació irregular siguin castigades amb penes més altes.

Tot això forma part d’una creixent política antiimmigratòria del govern rus, sobretot d’ençà que quatre migrants del Tadjikistan van atemptar el 22 de març al Crocus City Hall de Moscou, on van morir 144 persones, atac que va ser reivindicat per l'Estat Islàmic.

Putin ha marcat els principis del pla migratori en “respectar les tradicions, l'idioma, la cultura i la història per viure i treballar a Rússia”. En aquest sentit, els funcionaris russos han admès haver deportat més de 30.000 migrants irregulars aquest any, el doble que l'any passat, i haver impedit l’entrada de més de 100.000. Els musulmans provinents dels països centreasiàtics són la principal comunitat en el punt de mira. Tot i que no hi ha un cens oficial respecte a la immigració, segons l’administració hi hauria uns 10 milions d’estrangers vivint a Rússia, i molts d’ells formen comunitats nombroses en certes parts del territori, on ara un gran nombre d’infants de les seves escoles podrien estar obligats a abandonar-les.

stats