Putin i Prigojin es van reunir a Moscou pocs dies després de la rebel·lió
El portaveu del Kremlin assegura que el líder de Wagner va participar en una trobada amb una trentena de comandants militars més
BarcelonaEl portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha explicat que el líder de Wagner, Ievgueni Prigojin, va reunir-se amb Vladímir Putin a Moscou el 29 de juny, és a dir, pocs dies després del seu intent de rebel·lió. Segons ha explicat Peskov, el president rus va convocar una reunió amb més d'una trentena de comandants militars, entre els quals hi havia el cap dels mercenaris.
"El president va organitzar una trobada. Va convidar 35 persones, entre les quals tots els comandants i líders de la campanya militar, també el mateix Prigojin", ha dit el portaveu durant la seva compareixença diària. "Aquesta reunió va tenir lloc el 29 de juny i va durar gairebé tres hores. Els detalls sobre què es va tractar no són públics. Només podem dir que el president va donar assessorament sobre accions militars al front [de la guerra a Ucraïna], i també es va parlar dels esdeveniments del 24 de juny [en referència a l'intent de rebel·lió de Wagner]", ha afegit. Els comandants de Wagner van dir a Putin que eren els seus soldats i que seguirien lluitant per ell, segons Peskov.
Les declaracions arriben després que la setmana passada el president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, assegurés que Prigojin ja no és al seu país. Segons l'acord a què va arribar amb Moscou per frenar la rebel·lió i no ser condemnat pel Kremlin, el líder dels Wagner es va veure obligat a exiliar-se a Bielorússia, on suposadament ha de viure. Les declaracions de Lukaixenko, però, desmuntaven aquest acord i afegien més incògnites a la versió oficial de Putin sobre com va posar fi a l'intent de cop d'estat del dia de Sant Joan. Aquell mateix dia, a més, des del Kremlin també apuntaven que no sabien on era Prigojin i que "no controlaven" els seus moviments.
L'avió de Prigojin
Des que suposadament va arribar a Bielorússia, Prigojin no ha fet cap aparició pública i les seves comunicacions s'han limitat a la difusió de notes de veu. Webs que controlen el trànsit aeri sí que havien documentat moviments de l'avió de Prigojin: viatges des de territori bielorús a Rússia i entre ciutats russes. Però no s'havia pogut confirmar si ell hi anava a bord. L'assistència a aquesta reunió, per exemple, donaria motius per pensar que sí que utilitzava l'avió. També dona força a les crítiques de molts ultranacionalistes russos, que no s'expliquen la poca mà dura demostrada pel president al no condemnar amb més contundència Prigojin i haver-lo deixat marxar en llibertat.
La breu rebel·lió liderada per Prigojin, en què els combatents de Wagner van prendre el control de la ciutat de Rostov del Don i van fer avançar els seus tancs fins a uns 200 quilòmetres de Moscou, ha suposat el desafiament més gran al poder de Putin des que va assumir el càrrec l'any 1999. Sufocat el motí, gràcies oficialment a la mediació de Lukaixenko, el Kremlin ha intentat recuperar la normalitat posant èmfasi en la ràpida reacció del govern i manifestant que el president rus continua sent el millor guardià de l'estabilitat i la seguretat de Rússia.