L'atac rus a Ucraïna

Putin ordena maniobres amb armes nuclears tàctiques per "les amenaces" d'Occident

El Kremlin diu que els exercicis començaran "ben aviat" al costat de la frontera amb Ucraïna

ARA
i ARA

BarcelonaEl president rus, Vladímir Putin, ha ordenat a les Forces Armades realitzar, "ben aviat", maniobres amb armes nuclears tàctiques a la vora de la frontera ucraïnesa a causa de les "amenaces" d'Occident. Així ho ha informat aquest dilluns el ministeri de Defensa de Rússia en un comunicat: "[Les maniobres] tenen l'objectiu de garantir de manera incondicional la integritat territorial i la sobirania de l'estat rus en resposta a les declaracions provocadores i les amenaces de certs dirigents occidentals contra la Federació Russa". Aquests exercicis amb míssils, en què participarà tant l'aviació russa com l'armada, seran efectuats per les forces del Districte Militar Sud, és a dir el que limita amb Ucraïna. Segons l'esmentat comunicat, "les maniobres busquen millorar el nivell de preparació de les forces nuclears no estratègiques a l'hora de realitzar missions de combat". Durant les maniobres, que no se sap quan es duran a terme, es realitzaran "un conjunt d'activitats per posar en pràctica les qüestions de preparació i ús d'armes nuclears no estratègiques".

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Poc després de fer-se públic el comunicat, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, n'ha fet referència a la seva roda de premsa diària. Peskov ha confirmat que les maniobres són una resposta a les afirmacions i "a les amenaces" del president francès, Emmanuel Macron, i d'altres alts funcionaris del Regne Unit. "Ells parlen sobre la disposició i fins i tot la intenció d'enviar contingents militars a Ucraïna, és a dir, de posar soldats de l'OTAN davant dels militars russos. Aquesta és una nova espiral d'escalada de la tensió. No té precedents i exigeix una especial atenció i, per tant, unes mesures també especials", ha assegurat el portaveu de Moscou.

Cargando
No hay anuncios

Macron, un dels mandataris occidentals amb un discurs més dur contra Rússia, va tornar a insistir fa uns dies en una entrevista a The Economist que no descarta l'enviament de tropes de l'OTAN a territori ucraïnès si la situació ho requereix. Fa mesos que el mandatari de París defensa aquesta opció, tot i el desacord d'altres socis occidentals, que no volen ni pensar en aquest escenari.

Recentment, Macron també ha ofert a Europa el seu arsenal nuclear com a arma de dissuasió davant l'amenaça russa. França és l'única potència atòmica de la Unió Europea, i el president francès considera que la seguretat europea no pot dependre únicament d'uns Estats Units cada cop més imprevisibles. Com a conseqüència, París insisteix que l'armament nuclear francès pot servir de protecció per a tots els socis europeus. "Es pot utilitzar [l'arma] quan els nostres interessos vitals estiguin amenaçats. I hi ha una dimensió europea en aquests interessos vitals", va dir el president francès a The Economist.

Cargando
No hay anuncios

A Moscou tampoc van agradar les recents declaracions del ministre d'Exteriors britànic, David Cameron, que divendres va assegurar que Ucraïna té tot el dret a atacar territori rus. Cameron va afirmar que correspon a l'exèrcit de Volodímir Zelenski decidir com utilitza les armes que li envia Londres.

Una amenaça recurrent

No és el primer cop que Moscou treu a passejar l'amenaça nuclear davant Ucraïna i Occident. Des que va començar la invasió a gran escala, diversos alts funcionaris russos han suggerit el possible ús d'armes nuclears tàctiques en territori ucraïnès. A més, Putin va aprovar l'estiu del 2023 el desplegament d'armes nuclears tàctiques a Bielorússia, país que Moscou va utilitzar per envair Ucraïna pel nord, durant els primers dies de la guerra.

Cargando
No hay anuncios

Poc després, Moscou va realitzar uns exercicis nuclears, en què es va disparar un míssil balístic intercontinental des del cosmòdrom de Plestetsk, al nord de Rússia, i un míssil balístic Sineva des del submarí nuclear Tula, al mar de Barents. Putin va supervisar aquests llançaments, que van ser considerats part d'unes maniobres militars destinades a simular "un atac nuclear" en resposta a un atac similar contra Moscou.

Les armes nuclears tàctiques, també anomenades no estratègiques, són armament atòmic, els vectors del qual són míssils d'abast relativament curt, és a dir, no són com els coets intercontinentals estratègics que poden recórrer milers de quilòmetres. També tenen una potència destructiva molt més baixa, però són capaços d'assolar amplis territoris i centres de població també amplis.

Cargando
No hay anuncios

Els coets Iskander, per exemple, són algunes de les moltes armes russes que poden portar caps atòmics tàctics. Es calcula que Rússia compta amb l'arsenal més gran del món d'aquest tipus d'armes.