Espai

Putin envia una missió a la Lluna per ser el primer que hi extreu aigua

Rússia llançarà aquest divendres la seva primera nau espacial d'aterratge lunar en 47 anys

ARA
i ARA

BarcelonaRússia llançarà aquest divendres la seva primera nau espacial d'aterratge lunar en 47 anys. La Luna-25 té com a objectiu buscar aigua al pol Sud de la Lluna, en una missió que té un marcat simbolisme geopolític. L'última nau de la mateixa missió russa, la Luna-24, es va enviar al nostre satèl·lit l'any 1976, en plena Guerra Freda. Ara el Kremlin ressuscita aquest programa espacial, enmig de la invasió a Ucraïna i just quan els Estats Units han anunciat a bombo i platerets la seva missió Artemis per enviar la primera dona a la Lluna, amb l'objectiu de convertir-se en el primer país que extreu aigua de la superfície lunar.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El llançament es farà divendres des del cosmòdrom Vostotxni, 5.550 quilòmetres a l'est de Moscou. Però no és pas l'únic país que intenta arribar al pol Sud de la Lluna: l'Índia va enviar fa quatre setmanes la seva Chandrayaan-3, que hauria d'aterrar en la mateixa zona lunar el 23 d'agost.

Cargando
No hay anuncios

El pol Sud de la Lluna està ple de cràters i, per tant, presenta moltes dificultats per a l'aterratge de naus, però alhora és un dels destins més preuats, perquè es creu que pot contenir grans quantitats de gel. Poder extreure aigua de la Lluna podria proveir futures missions espacials d'una font de combustible i oxigen molt valuosa, a més d'aigua per beure. "Encara tenim l´experiència de l´era soviètica, i ens hem preparat amb molta cura per a aquest desembarcament", ha declarat Lev Zeleny, director científic i investigador espacial de l'Acadèmia de Ciències de Rússia, a RT. “Crec que hem tingut en compte les dificultats principals i espero que l'aterratge sigui suau”. Els enginyers de la missió calculen que la missió té com a mínim un 80% de possibilitats d'èxit.

Segons l'agència espacial russa Roscosmos, la Luna-25 trigarà cinc dies a volar fins a la Lluna i després passarà de cinc a set dies en òrbita lunar, abans de descendir en un dels tres possibles llocs d'aterratge a prop del pol Sud. Això vol dir que podria igualar o superar per poc l'agència espacial de l'Índia, un altre país que busca el seu lloc com a potència espacial. Roscosmos diu, tot i això, que les dues missions no interfereixen perquè tenen previstes diferents àrees d'aterratge.

Cargando
No hay anuncios

"Condemnats a domesticar-la"

"No hi ha perill que interfereixin entre ells o que xoquin. A la Lluna hi ha prou espai per a tothom", va dir l'agència a Reuters. Chandrayaan-3 pretén quedar-se dues setmanes a la Lluna per fer experiments, mentre que la Luna-25 hi treballarà durant tot un any. Amb una massa d'1,8 tones i amb 31 kg d'equip científic, Luna-25 agafarà mostres de roca fins a una profunditat de 15 cm per comprovar la presència d'aigua congelada que podria donar suport a la vida humana.

Cargando
No hay anuncios

"La Lluna és el setè continent de la Terra, així que estem simplement condemnats, per dir-ho d'alguna manera, a domesticar-la", va dir Lev Zeleny. El llançament, previst inicialment per a l'octubre del 2021, s'ha endarrerit gairebé dos anys.

L'Agència Espacial Europea havia previst provar la seva cambra de navegació Pilot-D connectant-la a la Luna-25, però va trencar els seus vincles amb el projecte després que Rússia envaís Ucraïna el febrer de l'any passat.