Putin diu que podria subministrar armes a tercers països per atacar Occident

Respon així al permís dels EUA i altres aliats a Kíiv per fer servir armes occidentals en territori rus

ARA
2 min
El president rus, Vladímir Putin, durant la seva trobada amb periodistes internacionals, la primera des de l'inici de la guerra d'Ucraïna, dimecres 5 de juny de 2024.

BarcelonaEl president rus, Vladímir Putin, ha dit que podria desplegar míssils convencionals a poca distància dels Estats Units i els seus aliats europeus. És la seva resposta al permís que la setmana passada tant Washington com altres capitals europees van donar a Ucraïna perquè ataqués territori rus amb armes que li han subministrat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En la seva primera trobada presencial amb periodistes internacionals des que va començar la guerra a Ucraïna, Putin ha assegurat que Occident s'equivoca en assumir que Rússia no utilitzaria mai armes nuclears i ha dit que la doctrina nuclear del Kremlin no s'hauria de prendre a la lleugera, segons Reuters. Quan se li ha preguntat sobre les crides del secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, per permetre que Ucraïna utilitzi armes occidentals sobre objectius militars en territori rus, Putin ha advertit que això era una escalada seriosa que atreia Occident cap a una guerra amb Rússia.

La resposta de Rússia, ha dit, seria abatre els míssils occidentals, i ha esmentat específicament els ATACMS nord-americans i els sistemes de míssils britànics i francesos. Tanmateix, els EUA no ha inclòs els ATACMS –que són de llarg abast i tenen un rang d'uns 300 quilòmetres– en el seu permís d'utilització en territori rus.

Putin ha explicat, però, que Moscou està considerant també desplegar míssils similars d'alta tecnologia i de llarg abast prou a prop per impactar en els estats que han donat permís a Ucraïna per colpejar el territori rus amb aquests míssils. "Si veiem que aquests països es veuen arrossegats en una guerra contra la Federació Russa, llavors ens reservem el dret d'actuar de la mateixa manera. En general, aquest és un camí cap a problemes molt greus", ha dit Putin.

El cap del Kremlin no ha donat detalls sobre a quins països està considerant lliurar míssils. El president rus ha parlat amb els periodistes internacionals durant més de tres hores a la torre Gazprom de 81 pisos de nova construcció, dos dies abans del Fòrum Econòmic Internacional de Sant Petersburg, que se celebra divendres. "A ningú dels Estats Units li interessa Ucraïna, els interessa la grandesa dels Estats Units, que no lluiten per Ucraïna i el poble ucraïnès, sinó per la seva pròpia grandesa", ha dit.

Putin ha dit també que a Rússia no li importa qui sigui el pròxim president dels Estats Units, però s'ha sumat al discurs de Donald Trump per afirmar que s'està utilitzant el sistema judicial nord-americà per fer batalla política contra el candidat republicà. "S'estan cremant des de dins, el seu estat, el seu sistema polític… És obvi a tot el món que el processament de Trump, per fets que van passar anys enrere, sense cap prova directa, és simplement utilitzar el sistema judicial en una lluita política interna", ha dit Putin.

stats