Putin destitueix el seu ministre de Defensa

Serguei Xoigú ocupava el càrrec des del 2012 i ha liderat l'exèrcit rus en la invasió d'Ucraïna

2 min
El ministre de Defensa rus Sergei Shoigu durant una inspecció de les posicions de les forces armades russes implicades en l'"operació militar especial", a un lloc desconegut a Ucraïna

BarcelonaEl president rus, Vladímir Putin, ha destituït per decret Serguei Xoigú com a ministre de Defensa i ha proposat substituir-lo per l'antic primer vice primer ministre Andrei Beloússov, fins ara vice primer ministre i artífex de les polítiques econòmiques del Kremlin. Xoigú ocupa el càrrec des del 2012 i ha liderat l'exèrcit rus durant la seva invasió a gran escala d'Ucraïna, que va començar el 2022.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Xoigú era un dels membres del cercle de confiança de Putin des de l'inici de la seva carrera política als anys 90 i el president rus, que dimarts va ser investit per al seu cinquè mandat, l'ha proposat ara com a secretari del Consell de Seguretat de Rússia. Aleshores Xoigú ocuparia el càrrec de Nikolai Pàtruixev, que ha estat el secretari del Consell des del 2008 i abans havia estat el cap de l'FSB, els serveis de seguretat russos, fins al maig del 2008. No queda clar per ara quin serà el pròxim destí de Pàtruixev.

Molts observadors militars a Rússia han criticat la manca d'avenços i les grans pèrdues que han patit les tropes russes des de l'inici de la invasió. El ministre també era el màxim responsable de l'exèrcit quan es va produir el motí de Ievgueni Prigojin, cap de l'empresa de mercenaris Wagner, que va denunciar obertament els fracassos de la cúpula militar russa a Ucraïna. Paradoxalment, la remodelació de govern coincideix amb un moment d'avenç de l'embat del Kremlin a Ucraïna, on les tropes russes han avançat posicions al nord-est, a la regió de Khàrkiv, la segona ciutat del país, des de divendres.

Per justificar el relleu en mans de Beloússov, que no té carrera militar, el portaveu del Kremlin ha dit que "el ministeri de Defensa ha d'estar totalment obert a la innovació i introduir idees avançades i posar les condicions per a la competitivitat econòmica".

Primer canvi des de la invasió d'Ucraïna

Els canvis, que han de ser formalitzats pel Parlament, són els més importants en el comandament militar rus de l'annexió de la península ucraïnesa de Crimea, el 2014. Tècnicament, Xoigú és promocionat a un càrrec superior, però més allunyat de les decisions sobre el que el Kremlin anomena "operació militar especial". Valeri Gueràssimov, el cap de l'estat major, a qui correspon el comandament militar, continua al càrrec. Tampoc està afectat per la remodelació el ministre d'Exteriors i també vell aliat de Putin, Serguei Lavrov.

El nomenament de Beloússov és també una sorpresa, perquè la seva gestió fins ara se centrava en l'economia i no en el camp de batalla. Segons el Kremlin, el canvi correspon precisament a l'elevada factura militar russa, que representa un 7,4% del total de la despesa pública; una situació comparable a la de l'antiga Unió Soviètica a mitjans dels anys 80. Cal tenir en compte que fa només tres setmanes, un dels viceministres de Defensa, Timur Ivanov, estret col·laborador de Xoigú, va ser empresonat preventivament acusat de rebre suborns. Ivanov dirigia la companyia militar Oboronstroy, encarregada de les obres públiques del ministeri i també de la reconstrucció de Mariúpol, la ciutat ucraïnesa ocupada per Rússia des del maig del 2022 després d'una cruenta campanya de bombardejos.

stats