L'atac rus a Ucraïna
Rússia25/03/2023

Putin anuncia un acord per instal·lar armes nuclears a Bielorússia

Assegura que no viola cap tractat de no proliferació i que només fa el mateix que ja fan els Estats Units

ARA
i ARA

BarcelonaEl president rus, Vladímir Putin, ha anunciat aquest dissabte un acord amb el seu homòleg bielorús, el dictador Aleksandr Lukaixenko, que li permetrà instal·lar armes nuclears estratègiques en territori d'aquest país europeu, que comparteix frontera amb Ucraïna i amb Polònia. Segons Putin, però, aquest moviment no viola els acords de no proliferació nuclear.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"No hi ha res inusual en això tampoc. Primer, els Estats Units han estat fent això mateix durant dècades. Han estat desplegant armament nuclear tàctic en territori dels països que són els seus aliats", ha dit Putin en una intervenció televisada. "Hem arribat a l'acord de fer el mateix, sense violar les nostres obligacions, ho emfatitzo, sense violar les nostres obligacions internacionals de no proliferació d'armes nuclears", ha insistit.

Cargando
No hay anuncios

Segons el president rus, Rússia haurà completat la construcció d'una instal·lació d'emmagatzematge d'armes nuclears a Bielorússia el pròxim 1 de juliol. Putin va puntualitzar, però, que el control d'aquestes armes no es transferirà al govern bielorús, sinó que seguirà en mans russes. Actualment, Moscou ja té instal·lats uns deu avions de combat a Bielorússia, amb capacitat per carregar armes nuclears, ha dit Putin. Ha explicat, a més, que ja s'han transferit diversos sistemes de míssils Iskander al mateix país, el principal aliat de Rússia en la guerra contra Ucraïna. Aquests sistemes també es poden fer servir per llançar míssils amb càrregues nuclears.

El detonant, el Regne Unit

Putin ha admès que la decisió de fer aquest pas parteix de l'anunci fet el Regne Unit de subministrar a Ucraïna munició amb urani empobrit, tot i que Londres diu que no és armament nuclear. Malgrat admetre que la munició britànica no es considera de destrucció massiva, va al·legar que sí que és "molt perillosa" pel seu possible impacte radioactiu. L'acord amb Minsk, doncs, respon a aquest moviment britànic. Tot i així, va apuntar que Lukaixenko havia sol·licitat des de feia temps aquest desplegament al seu territori.

Cargando
No hay anuncios

"He de dir que Rússia, evidentment, té amb què respondre. Sense exagerar, tenim centenars de milers, centenars de milers d'aquests projectils. Encara no els hem fet servir", ha dit Putin, elevant de nou el to de les seves amenaces nuclears. En tot cas, però, la seva amenaça d'utilitzar l'armament nuclear s'executaria només de manera defensiva, en cas que Ucraïna fes servir armament "amb components nuclears", cosa que podria fer referència a la munició britànica.

Tot i que Putin ha recalcat que la instal·lació d'aquest tipus d'armament atòmic a Bielorússia no viola cap de les seves obligacions internacionals, cal recordar que a finals de febrer el president rus va anunciar també que deixava en suspens el tractat New Start que havia signat amb els Estats Units l'any 2011. Aquell pacte l'obligava a limitar el seu arsenal nuclear a 1.550 unitats operatives. Segons dades oficials del 2022, Rússia té 1.549 caps nuclears operatius, just un per sota d'aquell límit, mentre que els Estats Units en tenen 1.420. Entre els dos països concentren el 90% de les 13.000 armes nuclears que hi ha a tot el món.

Cargando
No hay anuncios