Els plans de Putin per sabotejar l'entrada de Suècia i Finlàndia a l'OTAN
Rússia hauria incentivat campanyes islamofòbiques per incrementar les friccions entre Turquia i els països europeus
BarcelonaJa fa més d'un any i mig que Suècia va sol·licitar l'ingrés a l'OTAN i, de moment, continua esperant, mentre Finlàndia li ha passat per davant. Tot i que el president turc, Recep Tayyip Erdogan, va accedir a aixecar el bloqueig el juny passat, el procés s'ha anat allargassant, i Estocolm continua pendent de la llum verda tant de Turquia com d'Hongria. Darrere d'aquest retard hi hauria els tentacles de Vladímir Putin i els seus serveis secrets, que van idear un pla per sabotejar l'accés dels dos països nòrdics a l'Aliança Atlàntica, segons ha confirmat la intel·ligència de Finlàndia.
La televisió pública finlandesa YLE ha tret a la llum aquesta setmana un document de la intel·ligència russa en què detalla diverses accions, sobretot campanyes islamofòbiques amb l'objectiu d'incrementar les friccions entre Turquia i els països europeus, especialment Suècia. El document va ser filtrat al Dossier Center, una organització russa finançada per l'opositor Mikhaïl Khodorkovski que "rastreja l'activitat criminal de persones associades amb el Kremlin", segons consta a la seva web. Els serveis de seguretat de Finlàndia han confirmat que tenien coneixement d'aquests plans de Rússia.
Al gener la crisi diplomàtica entre Turquia i Suècia va esclatar després que un polític danès ultradretà organitzés una concentració antiislam davant de l'ambaixada turca a Estocolm, on va cremar una còpia de l'Alcorà. La capital sueca també va acollir protestes prokurdes on els manifestants van trepitjar fotografies del president turc. A més, un ninot amb l'aspecte d'Erdogan va ser penjat pels peus al centre d'Estocolm.
El document de la intel·ligència russa destacava que les protestes violentes a Suècia després de la crema de l'Alcorà –que es va repetir en diverses ocasions– feien créixer la por d'un augment de l'islamisme radical a la Unió Europea, i assenyalava que calia aprofitar-ho i alimentar encara més les tensions. Entre els mètodes descrits per aconseguir-ho hi havia justament fomentar a grans ciutats europees manifestacions en què es posés en ridícul Erdogan.
El document també mencionava altres mètodes, com pintar grafitis contra l'islam i el president turc en llocs coneguts de ciutats europees, així com distribuir el màxim possible a través de les xarxes socials les imatges de les manifestacions contràries a Erdogan.
A més del document sobre els plans per sabotejar l'entrada de Suècia i Finlàndia a l'OTAN, el Dossier Center ha tingut accés al document sobre l'operació completa, que inclou plans de desestabilització també en altres llocs d'Europa. Segons YLE, documenta amb precisió accions per dur a terme a París el març del 2023, quan es van organitzar manifestacions contra l'islam i Turquia a la capital francesa.
Suècia, en el punt de mira
Ilya Rozhdestvensky, periodista d'investigació del Dossier Center, ha explicat a YLE que Rússia va intentar alentir el procés d'ingrés a l'OTAN tant de Finlàndia com de Suècia, però que la campanya es va enfocar sobretot en Suècia. Segons ell, és habitual que la intel·ligència russa aprofiti disputes ja existents entre països o grups ètnics a Europa per tirar més llenya al foc i desestabilitzar el continent. És la mateixa acusació d'atac híbrid que ara fa Finlàndia, que assegura que el Kremlin està darrere de l'increment de migrants que arriben al país nòrdic, cosa que ha derivat en el tancament de tots els passos fronterers limítrofs amb Rússia.
Les cremes de l'Alcorà a Suècia aquest últim any han provocat una onada d'indignació en països àrabs, tot i que no era la primera vegada que passava. L'islamòfob Rasmus Paludan convocava recurrentment aquest tipus d'accions provocatives, tant a Suècia com a Dinamarca, fins que les reaccions van traspassar fronteres i van agafar ressò mundial.
De fet, els serveis de seguretat suecs van elevar el nivell d'amenaça terrorista a l'agost, del nivell 3 al 4 (en una escala de 5), pel "deteriorament de la situació de seguretat". "La decisió d'elevar el nivell no ve motivada per un únic esdeveniment, però sabem que Hezbol·lah, Al-Shabaab i Al-Qaida han demanat als seus partidaris que cometin actes contra Suècia", va dir llavors la responsable de Säpo, Charlotte von Essen. A l'octubre un home va matar dos suecs a Brussel·les, i la Fiscalia belga va considerar que l'atacant va triar les víctimes per la seva nacionalitat.