Rússia

Dos petroliers russos aboquen milers de tones de fuel al mar Negre

Els vaixells, accidentats durant una tempesta, transportaven més de 4.000 tones de combustible cada un

Un vaicell travessa el Mar Negre per Rússia en una imatge d'arxiu.
ARA
15/12/2024
2 min

BarcelonaUn vaixell petrolier rus s'ha enfonsat i un altre ha quedat a la deriva aquest diumenge a l'estret de Kertx, que separa la península ucraïnesa de Crimea –annexionada per Rússia el 2014– i la regió russa de Krasnodar, en dos accidents separats que han provocat el vessament de milers de tones de fuel. Cada un dels petroliers transportava unes 4.300 tones de combustible, segons han informat els serveis d'emergència a l'agència russa Tass.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els accidents s'han produït a l'estret que separa el mar Negre i el mar d'Azov, per culpa d'una tempesta que ha provocat danys molt importants en els vaixells. El Volgoneft 212 ha quedat encallat quan una onada n'ha colpejat la proa i ha partit el vaixell per la meitat, com es veu en les imatges difoses per les autoritats. Als vídeos també es veu una taca negra de fuel escampant-se pel mar. A bord d'aquest petrolier hi anaven 14 persones, una de les quals ha mort. L'altre vaixell, el Volgoneft 239, també amb 14 tripulants a bord, ha quedat a la deriva després de ser malmès per la tempesta.

A més de la víctima mortal, onze persones han quedat ferides en els accidents –dues en estat greu– i les han hagut de traslladar a l'hospital d'Anapa, segons ha informat el ministeri de Salut rus.

Dos vaixells remolc i dos helicòpters han participat en les operacions de rescat, i el president rus, Vladímir Putin, ha ordenat crear un grup de treball per gestionar les seqüeles del vessament, encapçalat pel vice primer ministre, Vitali Saveliev, i també inclou els ministres d'Emergències i Recursos Naturals i Ecologia. Alhora, les autoritats estan investigant si els accidents són causa d'una negligència penal.

Segons els experts, el combustible vessat podria arribar a les platges de la zona i afectar l'ecosistema de la costa propera a la península de Crimea. El 2007, un altre petrolier es va partir per la meitat durant una tempesta mentre estava ancorat a l'estret de Kertx, i va vessar més de 1.000 tones de petroli. Els accidents d'aquest diumenge se sumen als efectes negatius que ja han tingut els gairebé tres anys de guerra, ja que els científics han registrat un augment de les morts de dofins i marsopes en aquesta àrea.

Vaixells fantasma

Ucraïna ha acusat Moscou d'imprudència. "Són vaixells cisterna russos força antics. No pots sortir al mar amb una tempesta així. Els russos han violat les normes de funcionament. El resultat és un accident", ha afirmat el portaveu de la Marina d'Ucraïna, Dmitró Pletenchuk. El Volgoneft 212 tenia 55 anys, i s'havia renovat recentment, segons The Guardian. En concret, s'havia tallat el centre de la nau i s'havien soldat la popa i la proa, amb una gran costura al mig, la zona que sembla que s'hauria trencat amb la tempesta.

L'exportació d'hidrocarburs russos s'ha vist afectada per les sancions imposades a Moscou des de l'inici de la guerra a Ucraïna. Tot i això, el govern de Moscou ha recorregut a alternatives, com la Xina i l'Índia, i ha estat acusat d'utilitzar una flota fantasma per transportar el seu petroli i el seu gas. Es tracta d'una flota formada per vaixells vells i en males condicions, menys preparats per resistir les inclemències meteorològiques, que sovint naveguen sense assegurança i operen sota banderes de països poc transparents.

stats