El periodista Pablo González, entre els presos alliberats a petició de Rússia

El periodista va ser empresonat a Polònia el febrer del 2022 acusat d'espiar per al Kremlin

3 min
El periodista espanyol Pablo González, acusat d'espiar per a Rússia,

BarcelonaEl periodista Pablo González, que va ser empresonat a Polònia el febrer del 2022 acusat d'espiar per a Moscou, ha estat alliberat aquest dijous. La posada en llibertat del periodista s'emmarca en un intercanvi de presos inèdit, el més rellevant des de la Guerra Freda, entre Occident i Rússia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El seu entorn ha informat en un comunicat que González serà traslladat “ara per ara” a Rússia, el seu país de naixement i el país que ha demanat el seu alliberament. En el mateix comunicat es destaca “l'interès” de Rússia per trobar una solució a la situació mentre d'“altres s'han centrat principalment en criminalitzar Pablo González en lloc de defensar-lo i protegir els seus drets com a periodista”. Segons el text, l'alliberament de González “marca una fita significativa a favor de la llibertat de tots els periodistes que es troben en aquests moments presos en diversos països”. “Les raons humanitàries han estat primordials en aquesta decisió, i reconeixen el valor i la importància del periodisme a la societat”, ha afegit l'entorn de González.

L'empresonament de Pablo González a Polònia va generar una onada de polèmica. El govern polonès va fer públic que el periodista estava acusat d'espionatge. Concretament, acusat de treballar per al Departament Central d'Intel·ligència rus, un delicte que pot comportar fins a 10 anys de presó. L'entorn de González, especialment la seva família, va qualificar d'injusta i de poc fonamentada la seva detenció i, durant aquests dos anys i mig, va denunciar en diverses ocasions les condicions d'empresonament i aïllament que havia d'enfrontar el periodista. També va denunciar la suposada impassibilitat del govern espanyol. Polònia, en canvi, insistia que la seva detenció per espionatge estava fonamentada.

Pablo González va ser detingut fa dos anys quan era a Polònia cobrint l'arribada de refugiats provinents d'Ucraïna, a la ciutat de Przemysl. En el moment de la detenció, el periodista portava el passaport espanyol i el rus –les seves dues nacionalitats–. Setmanes abans de ser empresonat, el periodista havia estat interrogat pels serveis de seguretat ucraïnesos, que el van instar a abandonar el país i el van acusar de ser “pro-rus” i de treballar sota les ordres del Kremlin. González no va marxar i va acabar sent detingut, com s'ha esmentat, al ser considerat un espia de Moscou que treballava simulant ser un periodista.

L'advocat, crític amb Espanya

“El Pablo és un home lliure”, ha dit a l'ARA el seu advocat, Gonzalo Boye, que ha denunciat irregularitats en el procés judicial del seu client. "Després de dos anys i mig no hi ha hagut una acusació formal. Ha estat dos anys i mig empresonat a Polònia, en un règim d'aïllament tancat 23 hores al dia", ha explicat a aquest diari. González ha viscut tancat en una cel·la d'alta seguretat de cinc metres quadrats sense finestres a la presó de Radom, a prop de Varsòvia. Segons el seu advocat, el periodista "no es va poder comunicar mai [presencialment] amb cap membre de la seva família".

Gonzalo Boye és crític amb el paper que ha jugat Espanya. "El govern espanyol no ha fet res per alliberar-lo", ha dit, i ha denunciat que "un dels indicis de criminalitat contra Pablo González és un informe del CNI sobre el seu advocat vinculant-lo amb la trama russa del Procés". En aquest sentit, Boye apunta a l'ARA que el seu client té la intenció de tornar a Espanya.

De pare rus i mare espanyola, Pablo González va néixer el 1982 a Moscou i va ser inscrit sota el nom rus de Pavel Alekseevich Rubtsov. Amb 9 anys es va traslladar a Espanya i es va registrar amb el nom de Pablo. El corresponsal s'havia centrat a explicar l'evolució de l'espai postsoviètic, així com l'Europa de l'Est, i havia col·laborat en diferents mitjans de comunicació, com La Sexta, l'agència Efe i France 24. Quan Rússia va envair a gran escala Ucraïna va desplaçar-s'hi durant els primers dies de l'atac.

stats