Un nou bombardeig destrossa el centre històric d'Odessa, patrimoni per la Unesco

El secretari d'Estat dels Estats Units assegura que Ucraïna ha recuperat el 50% del territori ocupat per Rússia des de l'inici de la guerra

La categral de la Transfiguració d'Odessa malmesa, després de l'atac aeri.
ARA
23/07/2023
2 min

BarcelonaLa ciutat portuària d'Odessa ha tornat a ser objectiu de les forces aèries russes dissabte a la nit. L'atac, amb 19 míssils, ha causat dos morts i ha destrossat una vintena de monuments històrics del centre de la ciutat, entre els quals hi ha la catedral de la Transfiguració, una església ortodoxa Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, segons ha denunciat el governador de la regió, Oleh Kiper. Segons Kiper, l'objectiu de l'atac no era militar, sinó "el centre històric d'Odessa", mentre que Rússia, que no ha reconegut l'autoria de l'atac, ha assegurat que la causa deu haver estat "la caiguda d'un míssil antiaeri ucraïnès".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha anunciat que "hi haurà represàlies" contra "els terroristes russos" autors del bombardeig. Com a mínim 22 persones han resultat ferides, entre les quals quatre menors, i catorze han estat hospitalitzades, segons ha comunicat el servei de defensa ucraïnès. Els atacs sobre Odessa han augmentat des que dilluns Rússia es va retirar de l'acord que havia permès exportar de manera segura el gra d'Ucraïna des dels ports del mar Negre, principalment el d'Odessa, durant un any.

El ministeri de Defensa d'Ucraïna ha explicat que la catedral de la Transfiguració, amb més de 200 anys d'història, ha estat "destruïda dues vegades": pel president rus Vladímir Putin i pel líder soviètic Ióssif Stalin, en referència a l'enderrocament de l'edifici el 1936 com a part de les campanyes antireligioses de Stalin. L'església va ser reconstruïda quan Ucraïna es va independitzar de Rússia el 1991.

Una imatge de l'atac de dijous a la nit sobre Odessa

Per la seva banda, la Unesco ha condemnat "en els termes més enèrgics" els "atacs brutals duts a terme per les forces russes" que han afectat diversos monuments del centre d'Odessa. "Insto la Federació Russa a prendre mesures tangibles per complir amb les seves obligacions en virtut del dret internacional" relacionades amb la preservació del patrimoni, ha reclamat la directora general de l'agència de l'ONU, Audrey Azoulay.

Posicions oposades sobre la contraofensiva

El secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, ha defensat la contraofensiva ucraïnesa, que, segons declaracions que ha fet a la CNN, ja ha "recuperat el 50% del territori ocupat [per Rússia] inicialment". I ha afegit que ens trobem en "uns dies relativament primerencs de la contraofensiva" i que la guerra "no es jugarà durant les pròximes una o dues setmanes", sinó que caldrà observar-ne l'evolució "durant uns quants mesos".

En canvi, el president rus, Vladímir Putin, ha assegurat en una conversa amb el seu aliat bielorús, Aleksander Lukaixenko, que "no hi ha cap contraofensiva" i que "si n'hi ha, ha fracassat". La trobada entre els dos caps d'estat s'ha produït a Sant Petersburg, un mes després que el cop d'estat del grup Wagner a Rússia fracassés i que el president bielorús fes de mediador amb el cap dels mercenaris. L'acord al qual van arribar aleshores obligava els soldats a allistar-se a l'exèrcit regular rus, deixar el cos o anar a Bielorússia.

stats