L'estat heterosexual de Putin

BarcelonaVladímir Putin ha culminat un dels atacs més contundents als drets personals. El parlament rus ha començat a debatre la llei de prohibició de l’adopció de menors per part de ciutadans de països on es permet la transició de gènere. Un text amb vincles a dues altres mesures de rerefons repressiu: la llei de 2023 que prohibeix l’adopció i anul·la el matrimoni de tots els que hagin gosat canviar de gènere –i consti en documents públics– i la resolució del Tribunal Suprem de fa un any que prohibeix el moviment LGTBI, en considerar-lo “organització extremista”.

Inscriu-te a la newsletter Bombes de ciència-ficció al Pròxim OrientEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquesta última sentència culmina la llei de 2022 que impedia qualsevol mena de publicitat LGBTI, tot i que anunciés, per exemple, un curs o una conferència en un centre cultural o acadèmic. El Tribunal Suprem amenaça amb deu anys de presó per propaganda immoral. 

Cargando
No hay anuncios

De res no ha servit que l’homosexualitat fos despenalitzada a Rússia l’any 1993 sota la presidència de Boris Ieltsin: trenta anys després, el putinisme considera que allò “només afecta el dret dels ciutadans en la seva vida privada”. I aquí caldria recordar que alguna vegada Putin ha apuntat clarament que “Rússia és un estat heterosexual”. Amb aquesta bateria de mesures repressives en l’àmbit de l’adopció, el gènere i la sexualitat, Rússia es posa al mateix nivell de l’Alemanya nazi de 1935, quan gais, lesbianes i trans van començar a ser estigmatitzats, tancats als camps i finalment exterminats. 

Cargando
No hay anuncios

El putinisme ha intensificat, doncs, la persecució dels LGTBI i ha posat al punt de mira de la propaganda del règim casos considerats intolerables. Tot un avís d’escarment. Un estiu al campament, la novel·la escrita a quatre mans per la ucraïnesa Katerina Silvanova i la russa Elena Malisov –una ucraïnesa i una russa, tot un pecat– narra la història d’amor de dos nois, escenificada en un campament d’escoltes en temps de la Unió Soviètica. Després de vendre’n més d’un milió d’exemplars, Un estiu al campament ha estat segrestat i retirat de les llibreries. Putin no pot permetre un llibre sobre l’amor entre dos homes, precisament en temps que ell es formava com a agent del KGB. Putin està enrabiat, mentre l’autora russa Elena Malisova ha hagut de fugir de Rússia. 

Atac a la cultura i l'oci

La censura a la literatura amb contingut gai ha estat precedida per un altre avís del pa que s’hi dona, en aquestes qüestions. L’última setmana de juliol, acusada d’acollir “gent extremista”, la discoteca Propaganda, a Moscou, va haver de tancar. Un club mític, dels més elegants d’Europa en l’àmbit gay-friendly. Hi he estat i puc donar-ne fe. La desaparició de Propaganda representa una esquerda irreparable en les relacions socials del LGTBI de Moscou i de tot Rússia.

Cargando
No hay anuncios

 Segons diversos estudis socials, entre un 70% i un 75% de la societat russa no veu amb bons ulls ni l’homosexualitat ni el transgènere. El sector de la població més rígidament homòfoba, als gais, lesbianes i trans voldria no veure’ls, mentre els sectors de russos, diguem-ne tolerant, creu que cal deixar-los viure i fer la seva, però compte: no amaguen que no els agradaria tenir-los ni com a amics, ni com a companys de feina, ni com a veïns. Les altres xifres, entre un 30% i un 25%, admet plenament els LGTBI. Uns percentatges, ves per on, que coincideixen amb els del suport que van tenir les actrius dissidents de Pussy Riot, i el líder opositor assassinat Aleksei Navalni. 30% o 25%. En tot cas, els demòcrates de debò.