Rússia

Almenys dinou morts en un atac terrorista múltiple a la regió russa del Daguestan

Els atacants van obrir foc contra una sinagoga i dues esglésies ortodoxes, i entre les víctimes hi ha quinze0 policies

ARA
2 min
Agents de policia a Makhachkala, a la regió russa del Daguestan, després d'un atac terrorista múltiple.

BarcelonaUn atac terrorista múltiple a la regió russa del Daguestan, al sud del país, ha deixat almenys dinou morts, entre els quals quinze policies, segons ha informat el comitè d'investigació de Rússia, que ha afegit que, a més, també han mort cinc terroristes. Els atacs, aparentment coordinats, van tenir lloc aquest diumenge al vespre, quan diversos homes armats van obrir foc contra dues esglésies ortodoxes, una sinagoga i un control policial en dues de les principals ciutats de la zona, Derbent i la capital regional, Makhatxkalà.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

De moment, els agressors no han estat identificats i ningú ha reivindicat els atacs, però aquesta regió del nord del Caucas, de majoria musulmana, ha patit atemptats terroristes anteriorment. Fa només tres mesos, l'Estat Islàmic va reivindicar l'autoria d'un atac en una sala de concerts a prop de Moscou que va deixar 145 morts, un dels atemptats més mortífers patits per Rússia en les dues últimes dècades.

Les autoritats del Daguestan han decretat tres dies de dol a partir d'aquest dilluns. A Derbent, homes amb armes automàtiques van irrompre en una església ortodoxa, on van incendiar una icona i van matar el capellà, Nikolai Kotelnikov, de 66 anys. A la mateixa ciutat, que acull una important comunitat jueva i és Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, els terroristes també van atacar la sinagoga i hi van calar foc.

Paral·lelament, a Makhatxkalà, uns cent quilòmetres al nord, els atacants van disparar contra cotxes de la policia en un control de trànsit i també van atacar una església ortodoxa de la ciutat. Segons el ministeri d'Afers Exteriors d'Israel, també es va produir un tiroteig en una sinagoga d'aquesta ciutat, tot i que no hi havia fidels a dins en aquell moment.

L'octubre de l'any passat, quan va esclatar la guerra entre Israel i Hamàs, es van produir incidents antisemites a la capital del Daguestan. Una multitud va irrompre a l'aeroport de la ciutat buscant passatgers jueus que arribaven de Tel-Aviv, i els aldarulls van deixar una vintena de ferits.

Islamisme radical

El patriarca Ciril de Moscou, cap de l'Església Ortodoxa Russa, ha demanat resistència a qualsevol intent de radicalització de la religió. "Estic convençut que cal fer tot el possible per excloure la possibilitat mateixa d'intents de radicalització de la vida religiosa, per aturar qualsevol manifestació d'extremisme i hostilitat interètnica en qualsevol forma", ha afirmat, i ha afegit: "D'això depèn en gran mesura el present i el futur del nostre país".

El Daguestan va patir una insurrecció islamista a la dècada dels 2000, que va arribar des de la veïna Txetxènia i que va provocar una resposta brutal de les forces de seguretat russes per combatre els extremistes. El 2017, els serveis de seguretat russos, l'FSB, van assegurar que havien derrotat la insurgència a la regió. Últimament, però, Rússia ha patit atacs islamistes, entre els quals el del març passat a la sala de concerts als afores de Moscou.

stats