L'atac rus a Ucraïna
Internacional07/04/2022

Rússia utilitza un nou tipus més letal de mines antipersona

L'artefacte s'activa quan detecta que algú s'hi aproxima i posa en risc les tasques de desminatge

John Ismay / The New York Times
i John Ismay / The New York Times

WashingtonLes forces russes a Ucraïna podrien estar utilitzant un nou tipus d'armament en els seus atacs, cada cop més intensos, contra objectius civils: una mina terrestre avançada equipada amb sensors que poden detectar quan la gent hi camina a prop.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Equips tècnics ucraïnesos van descobrir el dispositiu, anomenat POM-3, la setmana passada a prop de la ciutat oriental de Khàrkiv, segons l'ONG Human Rights Watch, que ha revisat les fotos proporcionades per l'exèrcit ucraïnès. Les mines terrestres normalment exploten quan les víctimes les trepitgen accidentalment o en manipulen els cables de seguretat. Però el sensor sísmic del POM-3 capta les passes de qui s’hi acosta i pot distingir eficaçment entre humans i animals.

Cargando
No hay anuncios

El POM-3 es llança amb un coet i cau amb un paracaigudes abans d'enganxar-se a terra. Quan la mina detecta una persona a prop seu, llança una petita ogiva –la part davantera del projectil que conté el material explosiu– que detona a l'aire i produeix fragments que són letals fins a uns 15 metres de distància.

Una nova amenaça difícil d'eliminar

Organitzacions humanitàries que es dediquen a desminar i grups que advoquen contra l'ús de mines terrestres avisen que el POM-3 farà molt més complicats i mortals els esforços futurs per localitzar i destruir dispositius sense explotar d'aquest tipus. "Són una amenaça per a la qual no tenim resposta", ha dit James Cowan, director d'HALO Trust, una organització benèfica britànica nord-americana que retira mines terrestres i altres restes explosives de guerra per ajudar els països a recuperar-se després dels conflictes. "Haurem de trobar donants per adquirir robòtica que ens permeti fer front a aquestes amenaces a certa distància", ha afegit Cowan.

Cargando
No hay anuncios

HALO va començar a retirar munició sense explotar de la regió del Donbass, a l'est d'Ucraïna, el 2016, després que els separatistes pro-russos comencessin a lluitar contra el govern ucraïnès. Cowan, un general de comandament de l'exèrcit britànic ja retirat, ha explicat que el seu equip de 430 ucraïnesos no ha pogut continuar treballant des que Rússia va llançar la invasió completa del país a finals de febrer, i que molts membres del personal s'han desplaçat a altres poblacions d'Ucraïna. Preveu que en el futur, l'operació d'HALO a tot el país requerirà uns 2.500 treballadors, atès que moltes zones fora del Donbass també estan contaminades amb municions sense detonar. "La guerra està entrant en una fase estàtica: s'estan excavant trinxeres", segons Cowan. "Aquest és el moment en què esperaria que els russos comencessin a utilitzar les mines terrestres de manera massiva".

El POM-3 és només un nou perill entre els molts que la seva organització espera trobar-se, a més d'un nombre incalculable de coets, bombes i obusos d'artilleria que no van detonar en l'impacte. Rússia també ha atacat els dipòsits d'armes ucraïnesos, fet que ha provocat incendis i explosions que solen llançar centenars o fins i tot milers de municions malmeses a les zones circumdants.

Cargando
No hay anuncios

Les mines terrestres antipersona, que s'havien utilitzat àmpliament arreu del món, solen matar i mutilar civils molt després que les hostilitats hagin cessat. Ucraïna és una de les 164 nacions signatàries d'un tractat del 1997 que en prohibeix l'ús i es va comprometre a eliminar-les de les seves reserves. El tractat no prohibeix l'ús de mines terrestres antitancs, que normalment tenen una càrrega explosiva molt més gran i estan dissenyades per detonar només quan un vehicle passa per sobre o prop seu, ni aborda els dispositius explosius improvisats construïts per destruir vehicles. Els Estats Units i Rússia s'han negat a unir-s'hi.

HALO, que són les sigles en anglès d'Organització de Suport Vital en Zones Perilloses, té uns 10.000 empleats a tot el món i està entre les poques organitzacions internacionals sense ànim de lucre que han quedat a l'Afganistan des que els talibans van prendre el control de Kabul, a l'agost. Cowan sosté que la futura neteja a Ucraïna requeriria aproximadament el mateix nombre de treballadors que l'operació actual d'HALO a l'Afganistan, que s'està recuperant de dècades de conflicte armat.

Cargando
No hay anuncios

© Copyright The New York Times