Rússia utilitza l'empresonament dels polítics catalans davant Borrell per defensar-se pel cas Navalni

El Kremlin expulsa diplomàtics alemanys, polonesos i suecs per haver participat en les protestes per l'alliberament del líder opositor

Brussel·lesJosep Borrell ja sabia que trepitjava territori hostil quan aquest dijous va decidir anar a Moscou com a alt representant de la Unió Europea. Al reguitzell de conflictes que marquen la relació entre Rússia i la Unió, s'hi afegia l'empresonament recent de l'opositor rus Aleksei Navalni. Però Borrell va decidir mantenir el viatge. I n'ha sortit escaldat. El ministre d'Afers Estrangers de Rússia, Serguei Lavrov, ha fet servir la roda de premsa com una trampa per apuntar-se una victòria en la pugna geopolítica, i no només pel que fa a la vacunació contra el coronavirus. Lavrov no només ha aconseguit que Borrell elogiés la vacuna russa Sputnik, sinó que ha etzibat una estocada a l'exministre espanyol quan l'ha atacat en un dels seus punts febles: li ha retret l'empresonament dels presos polítics a Catalunya per defensar-se de les acusacions per l'enverinament i empresonament de Navalni. I Borrell no s'ha immutat.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"També veiem a Europa algunes situacions en què els tribunals són sospitosos de prendre decisions polítiques. M'agradaria parlar dels presoners sentenciats a més de deu anys de presó per haver organitzat un referèndum a Catalunya. Se'ns va acusar sense proves d'intervenir en el referèndum de l'1-O", ha deixat anar el ministre rus [tal com es pot comprovar a partir del minut 38 del vídeo adjuntat a continuació]. I per defensar que la decisió judicial espanyola estava motivada políticament, fins i tot ha recordat les sentències de Bèlgica i d'Alemanya que la van contradir. "Les autoritats espanyoles van demanar que no es qüesionessin els seus tribunals i nosaltres reclamem el mateix en termes de reciprocitat", ha conclòs Lavrov. És coneguda l'entrevista que Borrell va concedir encara com a ministre a una televisió alemanya i en què va amenaçar amb aixecar-se i anar-se'n quan li van preguntar pel Procés.

Cargando
No hay anuncios

Gèlid d'expressió i dur en el to, Lavrov ha retret "l'arrogància" de la UE per atrevir-se a anar a Moscú i exigir l'alliberament de Navalni. Mentrestant, Josep Borrell s'ha mantingut dret al faristol del costat, aguantant la pressió amb un somriure tens. En el seu torn de paraula, l'alt representant de la diplomàcia europea ha elogiat la vacuna russa i ha assegurat que esperava que l'Agència Europea del Medicament (EMA) hi donés el vistiplau: "Felicito Rússia pel seu èxit. Són bones notícies per a la humanitat, significa que tindrem més eines per lluitar contra la pandèmia. Espero que l'EMA l'aprovi, serien bones notícies perquè, com sap, tenim escassetat de vacunes", ha dit Borrell revelant una certa debilitat de Brussel·les.

Cargando
No hay anuncios
Rússia expulsa diplomàtics estrangers per haver participat en les protestes

Poques hores després de la intervenció de Borrell, Rússia ha anunciat l'expulsió de tres diplomàtics de Suècia, Alemanya i Polònia, acusats d'haver participat en les protestes per l'alliberament de Navalni, que el Kremlin va considerar il·legals. El ministeri d'Afers Estrangers ha dit en una nota que Moscou considerava "inacceptable" l'actuació d'aquests diplomàtics. El govern alemany ha reaccionat instant Rússia a rectificar o, va assegurar, “l’acció no quedarà sense resposta”.A més, els tribunals russos han obert un nou cas contra Navalni, que aquesta setmana ha estat condemnat a 2 anys i 8 mesos de presó per complir una pena que se li havia suspès: ara s'enfronta a una nova acusació per difamació contra un veterà de guerra.

La campanya de vacunació s'ha convertit en una pugna geopolítica pel relat i la Unió, de moment, rep per totes bandes: des de la Xina, des del Regne Unit i també des de Rússia. Que la UE hagi d'acudir a la vacuna de Moscou (com ja havia fet primer Viktor Orbán a Hongria) per poder complir els objectius marcats seria una clara derrota. Merkel va defensar amb força aquesta setmana l'estratègia europea argumentant que s'havia prioritzat la seguretat abans que la velocitat, però Borrell no ha sabut sostenir aquesta posició.

Cargando
No hay anuncios

El cap de la diplomàcia europea ha sigut molt més tou de l'habitual. En la seva reivindicació pel cas Navalni –a qui no ha visitat a la presó–, hi ha afegit que la UE respectava la "sobirania" russa i tampoc ha esmentat el conflicte d'Ucraïna. El Kremlin ja havia avisat que no acceptaria "sermons" i Borrell feia el viatge sense un consens dels Vint-i-set per mostrar-se contundent, perquè malgrat la condemna unànime dels governs europeus a l'empresonament del líder opositor, no hi haurà un debat real sobre la possibilitat d'aplicar sancions a Rússia fins al març.

Rèplica de la diplomàcia espanyola

La comparació de la situació de Navalni amb la dels presos polítics independentistes ha indignat el govern espanyol fins al punt que la ministra d'Exteriors, Arancha González Laya, ha difós a la premsa unes declaracions adreçades a Lavrov. La titular d'Exteriors li ha respost que, a diferència de Rússia, Espanya "és una democràcia plena" en la qual tots els ciutadans tenen els seus drets i llibefrtats garantides. "A Espanya no hi ha presos polítics", ha dit. "Espero que Alexei Navalni tingui l'oportunitat de participar i de fer campanya a les properes eleccions russes tal com ho estan fent els líders independentistes catalans que estan complint condemna", ha subratllat la ministra espanyola.