Internacional10/12/2016

Rússia va ajudar Trump a guanyar les eleccions, segons la CIA

Les agències d'intel·ligència conclouen que uns 'hackers' russos van penetrar en els sistemes informàtics republicans i van extreure'n informació, però no la van publicar

Núria Ferragutcasas
i Núria Ferragutcasas

WashingtonRússia va actuar de forma encoberta en les eleccions presidencials dels Estats Units per perjudicar la candidata demòcrata Hillary Clinton i afavorir el seu rival i, finalment guanyador, Donald Trump. Aquesta és la conclusió de l’agència CIA, segons van informar alguns mitjans nord-americans, com 'Washington Post' i 'The New York Times'.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els serveis secrets tenen la seguretat que 'hackers' russos –amb connexions amb el Kremlin– van penetrar als sistemes informàtics del Partit Republicà, com també ho van fer en els del Demòcrata, però van preferir no publicar res. Aquest fet els porta, segons el rotatiu novaiorquès, a concloure que el govern rus buscava una victòria del magnat. L’opinió de “consens” de les agències d’intel·ligències nord-americanes és que l’objectiu de Rússia era “afavorir un candidat sobre l’altre, per ajudar a Trump ser elegit”, va afirmar al 'Washington Post' un alt funcionari nord-americà que va informar sobre la suposada intervenció russa a les eleccions per la Casa Blanca a un grup de senadors.

Cargando
No hay anuncios

Durant la campanya electoral, les agències de intel·ligència ja van afirmar que la font dels documents dels demòcrates i del director de la campanya de Clinton filtrats a Wikileaks era Rússia.

Atac contra els serveis secrets

Cargando
No hay anuncios

L’equip de transició del president electe va criticar aquestes informacions i va posar en dubte la credibilitat de la CIA. “Aquestes són les mateixes persones que van indicar que Saddam Hussein tenia armes de destrucció massiva”, van afirmar en un comunicat. “L’elecció va acabar fa molt de temps en una de les majors victòries en el col·legi electoral de la història. Ara és el moment de seguir endavant i fer Amèrica un altra vegada gran”, van afegir.

Trump també va explicar aquesta setmana en una entrevista a la revista 'Time' –que l’ha nomenat personatge de l’any– que no creu que Rússia interferís en les eleccions. L’autor dels atacs cibernètics contra els demòcrates, va dir, “podria ser Rússia, podria ser la Xina, i podria ser un tipus de Nova Jersey”.

Cargando
No hay anuncios

D’altra banda, alguns líders del Partit Republicà van assegurar que els seus servidors i correus electrònics no han siguts atacats per pirates cibernètics. I que només van detectar una intromissió individual en alguns dels seus comptes.

Obama vol una investigació

Cargando
No hay anuncios

La revelació de les conclusions de la CIA van arribar el mateix dia que l’encara president nord-americà, Barack Obama, va ordenar una investigació sobre la incursió de ciberpirates en les eleccions i si aquesta va ser dissenyada per Rússia per influir en el resultat. “Potser hem creuat un llindar nou i ens incumbeix revisar l’estat de les coses, i repassar, dur a terme alguna acció, per entendre què ha passat i treure algunes lliçons”, va explicar la consellera de seguretat nacional, Lisa Monaco, en un esmorzar amb un grup de periodistes on va anunciar que espera que la nova investigació finalitzi abans del 20 de gener, quan Trump assumirà el poder.

La CIA, però, va admetre als dos diaris que no creu que la intenció original de Rússia fos donar suport a Trump, sinó minar la confiança en les eleccions dels EUA. A més, tampoc té proves clares que el govern rus liderat per Vladimir Putin ordenés els atacs cibernètics. El 'hackers', segons va informar un funcionari de l’agència al diari de la capital nord-americana, no eren treballadors públics russos. El Kremlin, continua, hauria utilitzat, com en altres cops en el passat, intermediaris per dur a terme l’operació.

Cargando
No hay anuncios

Julian Assange, fundador de Wikileaks, la web que ha filtrat els missatges electrònics d’alt càrrecs demòcrates i de la campanya de Clinton, ha assegurat en diversos cops que el govern rus no és la font dels documents. Sigui com sigui, el que no és un secret és que Putin preferia un triomf de Trump. Durant la campanya, el republicà va lloar a seva manera de governar i es va mostrar a favor de col·laborar amb ell per lluitar contra l’Estat Islàmic.