Rússia

Putin reescriu els llibres de text d'història per justificar la guerra a Ucraïna

Descriuen el país com un estat ultranacionalista on tot allò que és rus és declarat hostil

Berta Corbella
i Berta Corbella

MoscouAmb l’inici del nou curs lectiu, a les aules de batxillerat de Rússia els estudiants estrenen llibre de text d'història. L'han redactat el president del Comitè Nacional d'Historiadors russos, Aleksandr Txubarian; l'ajudant de Vladímir Putin Vladímir Medinski, i el rector de la Universitat de Relacions Internacionals de Moscou, Anatoli Torkunov. Un llibre de text presentat com a eina per protegir les tradicions del país. Els autors presumeixen que han reescrit de forma completa els apartats del període que va del 1970 al 2000, i que hi han afegit un altre apartat del 2014 fins a l'actualitat. També hi ha una secció dedicada a "l'operació especial" de les tropes russes a Ucraïna, o sigui, a la guerra. D'altra banda, els llibres de quart de primària també han estat reformats per eliminar el nom de Rus de Kíiv, i parlar només de Rus (i prou), malgrat que Rus de Kíiv és el nom amb què es coneix la primera organització d'àmbit estatal dels territoris eslaus orientals, des d’Ucraïna fins a Novgorod. En aquest mateix sentit, també s'elimina el lloc on va ser escrita la Crònica de Néstor, el text rus més antic que es conserva sencer i que és clau per entendre els orígens de la cultura eslava. La Crònica de Néstor es va escriure en una cova de Kíiv, però als nous llibres es diu que va ser escrita en una cova, sense especificar on. Per tant, tota la història vinculada a Ucraïna ha estat modificada.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La prova més flagrant, potser, és que el nou llibre de text d'història per a batxillerat descriu Ucraïna com un estat ultranacionalista que persegueix qualsevol mena de dissidència i on tot allò que és rus és declarat com a hostil. “Tot allò que d'una manera o altra testimonia la cultura i la història comuna dels pobles germans s'està destruint completament”, diu literalment. Segons descriu, aquest trencament amb Rússia va començar amb el desmantellament del comunisme: s'hi van enderrocar tots els monuments associats a la Unió Soviètica, posteriorment es van tirar a terra monuments dedicats a les gestes dels soldats soviètics durant la Gran Guerra Patriòtica, i com a últim esglaó, s'hi van retirar monuments de la cultura russa, de personatges claus com Puixkin, Caterina la Gran, entre altres escriptors i poetes russos, científics i músics, enumera.

Cargando
No hay anuncios

Putin, presentat com un heroi

El llibre de text també relata de forma detallada, citant Vladímir Putin, les raons per a l’inici de la invasió d'Ucraïna. Així mateix, venera la figura del president rus i l'inclou a la llista d’herois de la mare pàtria, en la qual també hi ha les forces especials txetxenes Akhmat. Les imatges del referèndum del passat setembre als territoris ocupats d'Ucraïna i de la batalla a la ciutat ucraïnesa de Mariúpol són altres continguts que destaquen el capítol dedicat a la guerra.

Cargando
No hay anuncios

Hi ha un altre capítol que analitza les sancions imposades per Occident a Rússia, i inclou el discurs polític de Serguei Lavrov, el ministre d’Afers Exteriors rus. El llibre qualifica les sancions d'"il·legals" i afirma que representen una eina desestabilitzadora que ha robat actius russos amb un valor de fins a 300.000 milions de dòlars. També destaca que el boicot i bloqueig “amb un objectiu d'aïllament del nostre país, ha fracassat”.

Entre les pàgines del llibre filtrades al mitjà Sota també hi ha detalls curiosos. Per exemple, es presenta el memorial Savur Mohila com un lloc icònic del conflicte per la seva gran activitat bèl·lica, tant durant la Segona Guerra Mundial com durant el conflicte al Donbass el 2014, ja que va ser conquerit fins a vuit vegades. D'altra banda, també es justifica l'existència de la llei d’agents estrangers, que bloqueja i censura publicacions de qualsevol persona inclosa en aquest registre. El llibre argumenta que als Estats Units també hi ha una mesura similar en vigor des dels anys trenta.

Cargando
No hay anuncios

La reforma del llibre d'història, però, va més enllà d'Ucraïna i també inclou canvis en capítols de la història antiga de Rússia. Per exemple, deixa de presentar Ióssif Stalin com un tirà i dona una visió més "objectiva" del dictador, com una figura que “va defensar clarament els interessos de la Unió Soviètica”, segons declara el director de la Societat Històrica Militar Russa.

El llibre de text s’ha presentat com l’inici de la remodelació general dels diferents continguts educatius, perquè altres llibres també seran reescrits, introduint continguts de Smotrim (que en català vol dir veiem), una plataforma governamental unificadora de contingut a internet. El nou llibre es mostra com una font fiable de coneixement i alerta de la importància de contrastar la informació, indagar qui la difon i quins interessos hi ha al darrere.