La Rússia de Putin, protagonista dels papers de Pandora
Persones relacionades amb el president rus apareixen als documents filtrats
El president rus, Vladímir Putin, no apareix als papers de Pandora. Almenys no directament. Però sí que hi apareixen persones relacionades amb ell, com ara Roman Putin, un nebot seu i líder d’un partit anomenat Poble Contra la Corrupció; Svetlana Krivonogikh, suposada amant del dirigent rus, i la família de Serguei Txemezov, un excompany seu al KGB. Entre els noms de la llista de beneficiaris de societats offshore, la nacionalitat russa és una de les més corrents. L'entorn del Kremlin, doncs, és un dels grans protagonistes de l'última macroinvestigació periodística que ha tret a la llum les societats i els negocis opacs de desenes de personalitats internacionals.
No és la primera vegada que l'entorn de Putin es veu assenyalat aquest mateix 2021. Al gener, la Fundació Anticorrupció (FBK) de l’opositor Aleksei Navalni va publicar un vídeo on es veia una gran construcció a la riba del mar Negre. Al documental se l'anomenava el Palau de Putin perquè afirmaven que era propietat del dirigent rus. I no era un habitatge qualsevol: comptava amb tota mena d’equipaments en una superfície de prop de 18.000 metres quadrats i, segons l'FBK, s’havia construït amb el “suborn més gran de la història”. Es quantificava el cost del palau en prop de 1.200 milions de dòlars. "No és una casa de camp, ni una cabana ni una residència. És una ciutat sencera o, més aviat, un regne", clamava l'ara empresonat Navalni. Arran de la polèmica, i pocs dies després, el milionari Arcadi Rotenberg, company de judo de Putin i amic seu, va sortir al pas declarant públicament que el palau era seu. L'oposició sempre ha dit que no era així.
Una suposada amant
De les diverses informacions que s'extreuen ara dels papers de Pandora,n'hi ha una que assenyala especialment el mandatari rus. Segons la investigació, Svetlana Krivonogikh, suposada amant seva i amb qui s'especula que té una filla, és la propietària d’un luxós apartament a l’exclusiu Principat de Mònaco, a tocar del famós casino de Montecarlo. Ho és a través de la companyia Brockville Development LTD, de la qual és l’única beneficiària. Segons les investigacions de mitjans independents russos, Krivonogikh es va fer rica després de conèixer Putin l’any 2003. Abans vivia en un pis comunal (herència de l'URSS) de Sant Petersburg i havia treballat netejant botigues i domicilis particulars. Per tant, es creu que Putin li va regalar l'immoble.
Malgrat que l'home fort del Kremlin té molta cura de la seva vida personal i evita tota mena de tafaneries relacionades amb les seves relacions, se li atribueixen altres amants com la periodista Iekaterina Andreieva i l'atleta olímpica Alina Kabaieva.
Els amics de Putin
Un altre dels grans noms que ha aparegut als papers de Pandora és el de Serguei Txemezov, excompany del KGB a l’Alemanya de l’Est i president de Rostec, una corporació estatal. Txemezov va declarar el 2019 en una entrevista amb el mitjà rus RBK que no tenia ni iots ni avions. Però la que sí que té un iot de 85 metres d’eslora és la seva fillastra, Anastàsia Ignatova, a través de l’empresa Trident Trust, i també és propietària d’una mansió valorada en 15 milions d’euros a S’Agaró, a la Costa Brava. Altres membres de la seva família tindrien múltiples propietats, entre elles una gran casa a Marbella i hotels a Croàcia. O el de Petr Kolbin, considerat el millor amic d’infantesa de Putin. Se l’ha acusat de ser la “cartera” del mateix Putin, juntament amb altres persones de l’entorn del dirigent rus. Es calcula que compta amb una fortuna de prop de 500 milions d’euros i havia sigut un dels propietaris de companyies petrolieres com Gunvor, de la qual mitjans independents russos van assegurar que era una font d’ingressos no oficial del president. Abans de l’any 2000, quan li haurien trucat del Kremlin per ajudar el dirigent rus, Kolbin era carnisser.
Entre els russos presents a la llista també destaquen deu parlamentaris de la Duma (la cambra legislativa del país), nou d’ells de Rússia Unida, partit estretament relacionat amb Putin tot i que el president, formalment, és independent.
Reacció del Kremlin
Aquest dilluns el Kremlin ha qüestionat la veracitat de la investigació. "Aquests documents generen més preguntes que no pas respostes i, per tant, no entenem com hi hem de confiar", ha dit Dimitri Peskov, portaveu de la presidència russa.
Mentrestant, i com es podia esperar, els mitjans oficials russos han tractat molt tímidament la filtració dels papers de Pandora. L'agència de notícies estatal, Ria Novosti, ha dit textualment que “Putin no apareix personalment als papers”. A qui sí que hi han dedicat atenció és al president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que malgrat haver arribat al poder amb un discurs anticorrupció i antioligarques, segons la filtració hauria sigut beneficiari de societats offshore i hauria rebut diners de magnats com Ígor Kolomoiski.