Rússia llança un nou atac massiu amb míssils sobre 15 regions d'Ucraïna

Un membre d'un equip de Reuters, mort en un atac rus en un hotel al Donbàs

ARA
3 min
Operaris treballant en el desenrunament de l'hotel on s'allotjaven els periodistes de Reuters

BarcelonaAquest matí, Kíiv s'ha despertat de nou sota el soroll de diverses explosions. Segons les forces aèries, la capital ucraïnesa ha estat un dels objectius del nou atac massiu amb míssils i drons contra diferents regions del país, que a hores d'ara continuen sent bombardejades. Per aquest motiu, el cap de l'administració militar de Kíiv, Serhí Popko, ha demanat a tots els residents de la capital que es refugiïn en búnquers, soterranis o estacions de metro. Popko, però, ha reiterat que les defenses aèries funcionen i estan protegint la ciutat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El primer ministre ucraïnès, Denys Shmyhal, ha informat aquest matí de dilluns que "15 regions van ser afectades" pels atacs de míssils i drons russos. Hi ha un nombre indeterminat de ferits i morts, i ha assenyalat també que la infraestructura energètica s'ha vist afectada i Ukrenergo –un dels proveïdors del país– està aplicant talls d'emergència per estabilitzar el sistema. També ha reiterat la crida de Kíiv per disposar d'armes de més llarg abast i perquè els aliats occidentals els donin permís per atacar objectius en territori rus. Una crida que el president, Volodímir Zelenski, ha tornat a fer a través de les xarxes socials: ""A tot Ucraïna, podríem fer molt més per protegir vides si l'aviació dels nostres veïns europeus funcionés conjuntament amb els nostres F-16 i sistemes de defensa aèria. Si aquesta unitat ha demostrat ser efectiva a l'Orient Mitjà, també ha de funcionar a Europa", ha subratllat el líder ucraïnès. "Ucraïna no pot estar limitada en les seves capacitats de llarg abast quan els terroristes no tenen aquestes limitacions", ha afegit. I ha reblat: "Els Estats Units, el Regne Unit, França i els nostres altres socis tenen el poder d'ajudar-nos a aturar aquest terror. El moment d'una acció decisiva és ara".

Una de les primeres informacions confirmades apunta que, almenys, cinc persones han resultat ferides en un dels atacs, en aquest cas contra la zona industrial de Poltava, al centre del país. A més, tot i que encara no s'ha pogut establir el recompte d'afectats, els fragments d'un dron abatut per les defenses ucraïneses també han causat danys en un edifici de diverses plantes a la ciutat de Lutsk, al nord-est. Molts residents de la capital, Kíiv, s'han refugiat a les instal·lacions del metro, reproduint imatges que feia mesos que no es veien.

Tensió amb Bielorússia

Aquest atac arriba l'endemà que les autoritats ucraïneses alertessin que les tropes bielorusses s'estarien concentrant a la zona fronterera. Els serveis d'intel·ligència ucraïnesos han alertat de moviments de tropes del règim d'Alexandr Lukaixenko, aliat de Vladímir Putin, disfressades de maniobres militars. "Fem una crida als funcionaris de Bielorússia a no cometre errors tràgics per al seu país sota la pressió de Moscou", ha demanat en un comunicat el ministeri d'Exteriors ucraïnès.

Kíiv assenyala que hi hauria moviments de tancs, artilleria, míssils antiaeris, equip de defensa aèria i equips d'enginyeria. També haurien reconegut la presència de mercenaris russos de l'antic Grup Wagner, molts dels quals van ser traslladats a Bielorússia després del fallit cop del seu cap, Ievgeni Prigojin, contra el ministeri de Defensa rus, fa un any. Bielorússia hauria ajuntat totes aquestes forces a la província de Gomel, a prop de la frontera amb Ucraïna. Per aquest motiu, el ministeri d'Exteriors ucraïnès ha alertat que "la realització d'exercicis a la zona fronterera i als voltants de la central nuclear de Txernòbil representa una amenaça per a la seguretat nacional d'Ucraïna i la seguretat mundial en general".

Les tensions a la zona fronterera dels dos països es van disparar ara fa una setmana quan un avió no tripulat ucraïnès va entrar a l'espai aeri bielorús. L'incident va portar Lukaixenko a desplegar una "tercera part de l'Exèrcit" a la zona del Gomel. Des de Minsk també van acusar Ucraïna d'estar desplegant reforços a la frontera, cosa que Kíiv ha negat.

Un membre d'un equip de Reuters mort i tres ferits

Ryan Evans, assessor de seguretat de l'equip de Reuters mort en un atac rus a Kramatorsk.

Aquesta matinada s'ha confirmat la mort a Kramatorsk (Donetsk) de Ryan Evans, el responsable de seguretat d'un equip de Reuters que cobria el front del Donbàs. Evans, de nacionalitat britànica, va morir en un atac rus a l'hotel Sapphire, on s'allotjaven, i dos periodistes més de l'equip van resultar ferits, segons ha explicat l'agència. Els dos ferits han estat hospitalitzats, un d'ells amb pronòstic greu. "Estem recollint més informació sobre l'atac, en col·laboració amb les autoritats de Kramatorsk, i estem donant suport als seus companys i a les seves famílies", ha dit Reuters.

stats