Rússia eleva la tensió amb exercicis militars a Crimea
Avions de combat i flota al mar Negre: Kíev denuncia que hi ha més de 100.000 els soldats russos a les seves fronteres
BarcelonaLa utopia del diàleg amb Rússia per apaivagar les tensions és cada vegada més lluny. Moscou continua pressionant a Ucraïna. Després que l'OTAN reforcés dilluns la seva presència militar a l'est d'Europa, aquest dimarts el Kremlin desafiava l'aliança amb més de 60 caces i caça bombarders practicant exercicis militars de llançament de míssils a la península de Crimea, la regió que es va annexionar l'any 2014 i que manté el conflicte obert amb Ucraïna. Les maniobres russes es van estendre també a les regions de Rostov i Krasnodar, al sud del país, segons ha informat l'oficina de premsa de la circumscripció militar russa sud.
Avions de combat i flota destinada al mar Negre de la circumscripció sud s'han traslladat a aeròdroms operatius per assajar atacs amb míssils, suposadament, a "la distància més gran possible" de la frontera. Segons ha assenyalat un comunicat oficial citat per l'agència russa Interfax, les unitats aèries assajaran accions per protegir els aeròdroms d'atacs enemics.
Un assumpte sobirà
S'havia informat que més de 6.000 militars es posarien en estat d'alerta en el marc d'un exercici per verificar la capacitat combativa de les unitats, però en un context d'escalada de tensions, el govern de Kíev va denunciar que la xifra era molt més alta i que Rússia havia concentrat ja més de 100.000 soldats a les fronteres d'Ucraïna, a més d'hospitals de campanya i milers de litres de combustible.
El Kremlin insisteix que no té intencions d'atacar Ucraïna i que tots els moviments de tropes i activitats militars dins del territori de Rússia són un assumpte sobirà.
La crisi a Ucraïna sembla encara lluny d'acabar davant unes accions enteses com a provocacions per Europa, que es veuria immersa en un conflicte indesitjat si Rússia decidís atacar, i per als Estats Units, etern competidor, amb qui les converses encara no són fluides. Les accions resulten desconcertants si es té en compte l'intent de negociació de divendres passat en què Rússia va poder presentar les seves demandes, entre les quals la retirada de les tropes de l'OTAN i el seu armament de Bulgària i Romania, per exemple.