Rússia celebra la Victòria contra el covid-19
Putin manté la desfilada del 9 de maig tot i que només un 10% de la població està vacunada
MoscouEl ministeri de Defensa rus ja va avisar al mes de març que la desfilada del Dia de la Victòria es faria com s'havia fet abans del covid-19. Si bé és cert que hi ha hagut algun canvi, com la cancel·lació de la presència del Regiment dels Immortals –una processó dels veterans de la Segona Guerra Mundial–, la major part de la festa s’ha dut a terme aquest diumenge com si no hi hagués pandèmia. Soldats, tancs, vehicles armats i avions han participat en la demostració anual de força de Rússia al centre de Moscou.
L’espectacle de la capital ha tingut menys assistència de l’habitual per culpa del fred i la pluja. Tot i així, milers de persones s’han aplegat als carrers del cor de la ciutat. Uniformes de l’exèrcit soviètic, cintes de sant Jordi i altra parafernàlia soviètica eren l’uniforme de gala dels seguidors més acèrrims d’aquesta celebració anual. La mascareta, igual que en el dia a dia rus, no era un accessori habitual entre la gent que celebrava el Dia de la Victòria.
En Mikhaïl, un veterà de l’exèrcit soviètic, creu que és important que es mantinguin aquests homenatges, perquè, diu, “el poble rus ha de recordar i donar les gràcies als herois de la Gran Guerra Pàtria”. En canvi, a la Maixa, una moscovita, no li agraden aquestes desfilades i opina que, si han de seguir fent-se “per als veterans i patriotes", seria millor que "s’hi destinessin menys diners”.
El 9 de maig és una data molt important per a Rússia, representa la victòria sobre el nazisme. I des de l’inici de l’era de Vladímir Putin ha guanyat encara més importància. El president rus hi vol lluir la potència de l’exèrcit rus, que “és la garantia de tot el valor de les forces armades de Rússia, hereves dels soldats de la victòria” davant d’Occident, a qui veu com un ens agressiu que fa perillar la sobirania nacional.
Rebuig social a l’Sputnik V
Aquest any la pandèmia no ha esguerrat la desfilada com l’any passat –en què el 75è aniversari es va haver de celebrar amb retard–, malgrat que, amb dades del mes de març, la mortalitat ha pujat un 25% respecte a l’any 2020 i tot just s’ha vacunat menys d’un 10% de la població.
El procés per vacunar-se a Moscou és molt senzill. Qualsevol rus pot anar a recintes habilitats per a la vacunació, molts d’ells en centres comercials, i posar-se l’Sputnik V. A més, no acostuma a haver-hi gaire gent esperant. A pesar de la facilitat per posar-te la vacuna a la capital russa, prop del 62% dels russos no volen vacunar-se, segons el Centre d’Opinió Levada. És un factor que complica la campanya, ja que fins i tot personal mèdic d’hospitals s’ha pronunciat en contra de rebre l’Sputnik V.
Tot i els bons resultats que mostrava la publicació científica The Lancet, que suposava el vist-i-plau que necessitava la vacuna russa, la majoria dels russos la rebutgen per por als efectes secundaris, perquè pensen que no s’ha provat suficientment o perquè no veuen la necessitat de vacunar-se.
L’efecte crida de la vacuna russa perd força al país, ja que és possible viatjar sense problemes ni restriccions a la major part de Rússia, i hi ha regions on ja no és obligatori portar mascareta en espais públics. Això no treu, però, que hi hagi encara uns 9.000 contagis diaris, prop de 5 milions de russos infectats en total i que la mortalitat hagi pujat els últims dies. Rússia va desconfinar la major part del país la primavera del 2020, i des de llavors s’han anat fent més passes per alleugerir les mesures per lluitar contra la pandèmia.
Les notícies que arriben des d’altres països que han comprat l’Sputnik V tampoc inciten a la vacunació. Un dels exemples més sonats va ser el cas del president argentí, que va contagiar-se de covid després de rebre la vacuna. Eslovàquia va denunciar que les vacunes rebudes no tenien l’eficàcia que s'anunciava. Aquestes crítiques no van agradar gens a Moscou, que va demanar immediatament que Bratislava tornés les 200.000 dosis que havia adquirit per “violació del contracte”.