Rússia anuncia que la seva vacuna té una efectivitat de més del 95%

Els casos control confirmats són 39, quantitat molt per sota dels de Pfizer, Oxford o Moderna

Representació de l'Sputnik V, la vacuna russa
Quim Aranda
24/11/2020
3 min

LondresLa vacuna russa Sputnik V contra el covid-19 tindria una efectivitat de més del 95% 42 dies després que s'hagi administrat la primera de les dues inoculacions preceptives, ha anunciat aquest dimarts el Centre Nacional Gamaleya i el fons sobirà rus que li dona suport financer. Les dades, que no han sigut revisades encara per cap grup d’especialistes independents, suggereixen que sobre un assaig clínic de doble cec (placebo i prototip) fet a 18.794 persones, s’han registrat 39 casos confirmats de coronavirus. Al cap de 28 dies de la primera inoculació, l’eficàcia era del 91,4%, i de més del 95% dues setmanes després. Entre la primera i la segona dosis han de passar 21 dies.

La informació té lloc vint-i-quatre hores després que AstraZeneca i la Universitat d'Oxford hagin fet públic els resultats d'eficàcia del seu prototip, del 70% de mitjana, i del 90% quan s'aplica, primer, mitja dosi i posteriorment una de sencera. En els últims deu dies tant Pfizer-BioNTech (Estats Units i Alemanya), com Moderna (Estats Units) també han anunciat resultats semblants i igualment esperançadors.

Els 39 casos de control detectats d'acord amb el protocol de l'estudi de la vacuna russa, a partir dels quals es dedueixen les proporcions d'eficàcia, són bastants menys que els de Pfizer (170), els d'Oxford (131) i els de Moderna (95).

Les dades de la investigació provisional seran publicades per l’equip del Centre Nacional Gamaleya en una de les revistes mèdiques internacionals més importants, asseguren els responsables dels laboratoris, que han indicat també que després de completar els assaigs clínics de la fase III donaran accés a l'informe complet dels assaigs clínics.

Actualment, 40.000 voluntaris participen en l'estudi clínic de doble fase cec, aleatoritzat i controlat amb placebo, de la vacuna Sputnik V a Rússia, dels quals més de 22.000 van ser vacunats amb la primera dosi i més de 19.000 amb la primera i la segona.

La vacuna Sputnik V –que pren el nom del primer satèl·lit que va fer la volta a l'òrbita terrestre– es basa en una plataforma vectorial adenoviral humana que "ha demostrat ser segura i eficaç sense efectes secundaris a llarg termini en més de 250 assajos clínics realitzats a nivell mundial durant les últimes dues dècades", asseguren els investigadors. La singularitat de la vacuna russa està en l’ús de dos vectors adenovirals humans diferents, cosa que permet "una resposta immune més forta i a llarg termini en comparació amb les vacunes que utilitzen un mateix vector per dosi".

El fons d'inversió sobirà rus RDIF, que ha sufragat la investigació, també assegura que el cost de la vacuna serà molt menor que els de les seves competidores -per als mercats internacionals serà inferior als 8,5 euros-. RDIF i els seus socis col·laboradors han llançat la producció en la forma liofilitzada (seca) de la vacuna, que s’emmagatzema a una temperatura de frigorífic convencional, entre 2 i 8 graus positius, una característica similar a la d'Oxford, i que permet una manipulació molt més senzilla.

Els acords actuals entre RDIF i les principals empreses farmacèutiques estrangeres suggereixen que la vacuna Sputnik V es produirà fora de Rússia per a 500 milions de persones a l'any, a partir del 2021. Les primeres entregues internacionals es faran als clients el gener del 2021. El Brasil, Corea del Sud i Hongria són alguns dels països amb què Moscou ha establert acords de col·laboració per produir o rebre la vacuna.

A primers de setembre, la revista 'The Lancet' va validar els primers resultats de seguretat del prototip. Pràcticament un mes abans, les autoritats sanitàries russes van donar l'autorització d'emergència a l'Sputnik V. La publicació, però, va demanar més informació per completar-ne l'anàlisi.

stats