CATÀSTROFE AMBIENTAL
Internacional15/02/2019

La ruptura de la presa al Brasil contamina 300 km d’un riu

Detenen vuit treballadors de la minera propietària de la presa

Juan Carlos Meneses
i Juan Carlos Meneses

BarcelonaLa ruptura de la presa de la companyia minera Vale al Brasil el 25 de gener ha causat una tragèdia mediambiental sense precedents. Almenys 305 quilòmetres del riu Paraopeba -o sigui, gairebé el 60% del seu cabal- van quedar contaminats, segons un informe fet públic ahir per la Fundació SOS Mata Atlàntica, una de les més reconegudes del país en la defensa del medi ambient.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquesta informació es va donar a conèixer just el mateix dia que les autoritats van detenir fins a vuit treballadors de l’empresa minera per la seva possible “responsabilitat criminal” per la ruptura de la presa. Vint-i-quatre hores abans el president de Vale, Fábio Schvartsman, havia comparegut en una comissió del Parlament brasiler i havia afirmat que la seva empresa “no pot ser condemnada” per la tragèdia perquè és una “joia” al Brasil, ja que és l’empresa més important del país, la tercera minera més gran del món i la principal productora de ferro.

Cargando
No hay anuncios

Però algú haurà de pagar per la catàstrofe: el 25 de gener un dic del complex miner de Vale a la localitat de Brumadinho, a l’estat de Minas Gerais -al sud-est del Brasil-, es va esfondrar i va provocar una onada de fang i residus minerals que va sepultar tot el que va trobar en el seu recorregut. Almenys 125 hectàrees de bosc, equivalents a 125 camps de futbol, van quedar destruïdes. L’accident també va causar 166 morts i 155 desapareguts.

La Fundació SOS Mata Atlàntica va dur a terme una expedició durant deu dies per la llera del riu Paraopeba i va analitzar la qualitat de l’aigua a 22 punts diferents. L’ONG ha arribat a la conclusió que gairebé el 60% dels 510 quilòmetres que té el riu estan contaminats: l’aigua és “de mala qualitat” o directament “dolenta”, perquè el seu nivell de terbolesa és tres cops superior al permès per la legislació brasilera, segons alerta aquesta fundació.

Cargando
No hay anuncios

Les detencions

Les persones detingudes ahir per la seva possible responsabilitat en la tragèdia són quatre gerents de Vale i quatre integrants dels seus respectius grups tècnics. Tots estaven involucrats en la seguretat de la presa que es va ensorrar. Les detencions van tenir lloc als estats de Rio de Janeiro, Sao Paulo i Minas Gerais, a petició de la fiscalia regional de Mines.

Cargando
No hay anuncios

El ministeri públic del Brasil ha confirmat que l’empresa Vale tenia dades des del 2018 sobre el risc de trencament de la presa, ja que així ho indiquen documents interns de la companyia. En canvi, el president de la minera va contradir aquesta versió dijous durant la seva compareixença parlamentària: va assegurar que les dades que tenia la companyia “no indicaven cap perill imminent”. Diversos parlamentaris, tant del partit del govern com de l’oposició, van exigir que l’empresa doni “respostes” sobre el desastre.

D’altra banda, més de quinze ONGs han signat durant els últims dies una carta contra la minera Vale perquè asseguren que l’empresa no va adoptar les mesures de seguretat adequades per evitar l’accident. A més, acusen la corporació de “violar persistentment” els drets humans, i exigeixen que la multinacional sigui expulsada del Pacte Mundial de les Nacions Unides, un acord que anima les empreses a adoptar polítiques sostenibles i socialment responsables.

Cargando
No hay anuncios

Les organitzacions signatàries, entre les quals hi ha Green Peace o Global Justice, consideren que la ruptura de la presa a la ciutat de Brumadinho és una “greu violació dels drets humans”, a més d’haver provocat “greus danys mediambientals”. També cal tenir en compte que el 2015 es va registrar un altre accident similar que va matar 19 persones i va contaminar un altre riu. Des de llavors, no ha canviat res, segons denuncien les organitzacions mediambientals que han firmat la carta. “El desastre de Brumadinho demostra que afavorir el benefici per sobre de la seguretat ha sigut el procediment estàndard de funcionament de Vale”, asseguren al seu text.