Regne Unit
Internacional25/04/2012

Rupert Murdoch: "Mai no he demanat res a un primer ministre"

Rupert Murdoch ha comparegut davant la comissió que investiga les pràctiques a la premsa britànica. El magnat assegura que mai no va demanar favors als polítics i que vol dissipar "mites"

Reuters
i Reuters

LondonL'empresari Rupert Murdoch ha promès aquest dimecres dissipar els "mites" que hi ha al voltant de la seva feina al capdavant del seu imperi mediàtic, en declarar davant la comissió que investiga el cas de les escoltes il·legals a la premsa britànica. Murdoch, president del grup News Corporation, ha començat a declarar a Londres davant la comissió que presideix el jutge Brian Leveson, i que avalua els estàndards d'ètica de la premsa britànica i la relació entre els mitjans de comunicació i els polítics.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Al iniciar la seva declaració després de jurar sobre la bíblia, Murdoch ha considerat necessària aquesta investigació i ha reconegut que es van cometre abusos, en al·lusió a les punxades telefòniques a rics i famosos practicades pel desaparegut dominical 'News of the World', propietat de l'empresari d'origen australià. "Crec que és òbvia la necessitat [d'aquesta investigació], hi va haver alguns abusos. Jo diria que hi va haver molts abusos, però hi podem entrar en el seu moment", ha dit el magnat, i ha qualificat d'"interès vital" per a la població que s'investiguin els abusos.

Cargando
No hay anuncios

Admirador declarat de Thatcher

En començar a relatar la seva relació amb els polítics britànics, l'empresari ha reconegut ser admirador de l'ex primera ministra conservadora Margaret Thatcher, a qui el seu diari 'The Sun' va donar suport en les eleccions del 1979, any de la seva arribada al poder. També se li ha preguntat per un dinar que va celebrar amb Thatcher el 4 de gener del 1981, en què es va parlar dels plans de Murdoch per comprar els rotatius 'The Times' i 'The Sunday Times'.

Cargando
No hay anuncios

Murdoch ha assegurat que "mai" va demanar "res" a un cap de govern, i ha aclarit que no va demanar "favors" a Thatcher ni aquesta li'n va oferir.

L'actual ministre de Cultura, esquitxat per l'escàndol

Cargando
No hay anuncios

La compareixença del magnat davant la comissió Leveson es produeix enmig de la polèmica que ha sorgit al Regne Unit en revelar-se l'abast de la relació dels Murdoch amb el govern, en particular amb l'actual ministre de Cultura, Jeremy Hunt. En la compareixença d'aquest dimarts de James Murdoch, expresident de News International (NI) –branca britànica de l'imperi mediàtic del seu pare–, es van fer públics uns documents que revelaven que Hunt va donar suport en privat al pla de News Corporation per absorbir la plataforma digital BSkyB, de la qual ja en posseïa el 39% de les accions.

Aquesta operació havia de comptar amb el suport del govern i Hunt era el responsable de prendre la decisió, si bé finalment la família Murdoch va decidir no fer una oferta per la plataforma arrel del cas de les escoltes.

Cargando
No hay anuncios

Rupert i James Murdoch ja van comparèixer l'any passat davant la Comissió de Cultura, Esports i Mitjans de Comunicació de la Cambra dels Comuns, que ha analitzat el cas de les escoltes els últims mesos i té previst divulgar el seu informe final la setmana que ve. Davant d'aquesta comissió parlamentària, els Murdoch van negar haver tingut constància de l'abast de l'espionatge que es feia en el seu grup.

Des de finals del 2011, nombrosos famosos, com l'escriptora britànica JK Rowling o l'actor Hugh Grant, han comparegut davant la comissió Leveson –que treballa a l'edifici del Tribunal Superior de Londres– per declarar sobre com els periodistes els van perseguir, després d'haver interceptat il·legalment els seus telèfons.