Romney guanya a Arizona i a Michigan i es consolida per al 'superdimarts'

L'exgovernador republicà barra el pas a l'ultraconservador Santorum i es manté com el favorit per disputar la presidència a Barack Obama

Mitt Romney / EFE
Efe
29/02/2012
3 min

WashingtonL'aspirant republicà Mitt Romney ha salvat la papereta en guanyar les primàries a l'estat de Michigan, on una derrota hauria estat fatal, i a Arizona, per la qual cosa arriba consolidat a la cita de dimarts que ve, en què es juguen en un sol dia diversos estats clau.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Romney, exgovernador de Massachusetts, ha pogut respirar en proclamar-se guanyador de les primàries a Michigan, estat on va néixer i en què el seu pare va governar, tot i que les enquestes pronosticaven un possible gir a favor de l'exsenador de Pennsilvània Rick Santorum.

"No hem guanyat per gaire, però sí per prou, que és el que importa", ha indicat Romney, envoltat dels seus simpatitzants poc després que Santorum li truqués per telèfon per concedir-li la victòria a Michigan, que es va inclinar a favor seu per un estret marge.

Romney s'ha mostrat confiat en la seva victòria en les primàries i en les eleccions presidencials de novembre per convertir-se en president i reconstruir el país després de les "polítiques amenaçadores" del president Barack Obama.

Un eufòric i confiat Romney ha reconegut que el "superdimarts" de la setmana que ve serà "de molta tensió", ja que en només un dia els aspirants republicans es juguen deu estats i el nombre més elevat de delegats de forma simultània.

Aquesta nit, la victòria més rendible per a Romney ha estat la d'Arizona, on s'ha imposat amb claredat i en la qual automàticament s'ha adjudicat 30 delegats, que se sumen als 127 que ja tenia assegurats per a la convenció republicana de l'agost, que proclamarà el rival d'Obama per a les presidencials de novembre.

Els altres dos aspirants, l'expresident de la Cambra de Representants Newt Gingrich i el congressista texà Ron Paul, han passat desapercebuts avui en aquest nou assalt a la batalla republicana que, cada vegada més, sembla cosa de dos.

Segons entrevistes a peu d'urna, els votants de Michigan van decidir inclinar-se pel vot útil i donar suport a Romney davant Santorum, que paradoxalment no es va guanyar el suport majoritari dels catòlics, malgrat les seves idees religioses extremistes i el fet de tenir com a rival un mormó.

Santorum va recordar en la seva compareixença un cop avançat el recompte que ningú el donava per favorit a Michigan, "al pati del darrere" del seu oponent, on haurà pogut sumar almenys set delegats als 37 que ja té garantits.

El gran perdedor de la nit, Santorum, va tornar ahir a enviar un missatge als seus simpatitzants més conservadors en recordar les seves conviccions religioses i l'aposta no per un govern dirigit per "llestos", sinó per "gent lliure i el lliure mercat".

Per la seva banda Romney va demanar una nova empenta davant la cita del pròxim dimarts, dia en què podrien quedar decidides les primàries republicanes o es podria complicar de nou la seva candidatura, que compta amb més fons després d'Obama.

Romney va demanar que els seus simpatitzants segueixin contribuint econòmicament en la campanya política, i es va mostrar preparat per a la cita del 6 de març en què l'estat clau d'Ohio encara no sembla decantat del seu costat.

En el conegut com "superdimarts" hi ha en joc deu estats i 437 delegats, un nombre vital per saber qui arriba amb més possibilitats a la convenció republicana d'agost a Tampa (Florida), que proclamarà el candidat oficial del partit per a les presidencials de novembre.

Passat com a empresari

L'exgovernador de Massachusetts ha dit aquest dimarts que ell és l'únic capaç de fer front a les polítiques d'Obama pel seu currículum polític i el seu passat com a empresari, que considera vital per liderar el ressorgiment econòmic dels Estats Units.

Romney diu que a partir d'ara el seu lema serà: "Més feina, un govern més petit i menys deute", un resum de les seves propostes, que consisteixen en un menor poder de l'estat i noves mesures per estimular l'economia i reduir el dèficit.

En el discurs de la victòria, Romney ha parlat de menys impostos per a les empreses i frenar propostes d'Obama, com la reforma sanitària o la política energètica. Així, vol aconseguir reduir el dèficit i retallar els alts preus de la gasolina.

stats