La Revolució dels Paraigües irromp al Parlament de Hong Kong

Un dels líders del moviment prodemocràtic i dos activistes més obtenen un escó a la cambra legislativa de l'illa i plantegen un referèndum per la independència

Nathan Law, líder de la 'revolució dels paraigües', celebra la victòria.
Dolors Rodríguez
05/09/2016
2 min

PequínAlguns dels líders del moviment prodemocràtic que fa dos anys van ocupar els carrers de Hong Kong, reconvertits en candidats de partits independentistes, han aconseguit escó al Pparlament de l’excolònia britànica a les eleccions de diumenge, que van tenir record de participació.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Vuit candidats, que van des de la defensa de la independència a una autonomia plena de la Xina, han obtingut escó en el Consell Legislatiu (LegCo), que és com es coneix al parlament de Hong Kong. És una representació petita entre els 70 escons de la cambra, però representa un gran canvi. Per primera vegada es plantejarà la independència en seu parlamentària.

L'anomenada Revolució dels Paraigües, com es va batejar el moviment que l'estiu del 2014 va ocupar els carrers de Hong Kong exigint democràcia plena i sufragi universal per triar al cap de l'executiu, ha entrat al Parlament amb força i marcant també un canvi generacional.

Entre els elegits hi ha Nathan Law, de 23 anys, un dels líders de les protestes de fa dos anys, candidat del partit Demosisto, creat per Joshua Wong, l'adolescent icona del moviment, que encara no té edat suficient per poder ser candidat en aquestes eleccions. El partit Demosito planteja un referèndum d'independència en el termini de deu anys.

Nathan Law serà el diputat més jove del Parlament i ha estat un dels més votats. L’acompanyen candidats de partit afins, sorgits de les protestes, com el Young Inspiration Democracy Groundwork, i activistes mediambientals.

Els vuit representants s'uneixen als tradicionals partits prodemocràcia que fins ara han defensat més llibertats, però sense qüestionar la sobirania xinesa. Els liberals moderats són els que han sortit més mal parats, perdent escons.

Malgrat això la cambra seguirà controlada pels diputats pro-Pequín, que han sumat 40 representants. Però l'oposició unida tindrà poder de veto en reformes legislatives.

El Parlament de Hong Kong té 70 escons, però només la meitat es trien per sufragi universal per circumscripcions. Trenta són triats per un grup de compromisaris, el 6% de la població, que representen diferents sectors de la ciutat (professionals o oficis) i que sempre són propers a les autoritats de Pequín. Els cinc restants es coneixen com a "súper seients" i es trien per votació popular sense estar assignats a cap circumscripció.

Aquestes han estat les primeres eleccions celebrades des de les protestes de 2014 i la participació ha aconseguit un màxim històric del 58%.

El descontentament amb la Xina prové de la ralentització de l'economia, la falta d'oportunitats per a la joventut i la cada vegada major ingerència de Xina en els assumptes d'Hong Kong.

stats