'Trending topic': La revolta de les xarxes socials

Macron reclama retirar els continguts relacionats amb els aldarulls de les xarxes

Un home i una criatura passegen pel davant d'un establiment danyat pels aldarulls a Nanterre.
30/06/2023
2 min

ParísEl policia que va disparar un tret mortal al tòrax del Nahel, l'adolescent francès de 17 anys que va morir dimarts en un control de trànsit a Nanterre, als afores de París, està en presó preventiva. Un vídeo gravat amb el mòbil per un testimoni i publicat immediatament a Twitter va desacreditar la versió inicial de l'agent, en què assegurava que havia disparat quan era davant el vehicle i no al costat, tal com mostren les imatges. El vídeo, que exposa amb tota la cruesa l'agent disparant el tret a boca de canó i que s'ha convertit en viral, va desencadenar les protestes violentes que afecten moltes ciutats de França.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Des de dimarts, milers de vídeos corren per Twitter, TikTok, Snapchat i altres xarxes socials amb imatges de les destrosses, saquejos a comerços, enfrontaments entre policies i manifestants i atacs a edificis. La majoria tenen milers de visites. Els hashtags relacionats amb les protestes són trending topic des de fa dies. Les protestes es convoquen també a través de les xarxes amb missatges que corren de pressa entre els joves. En resum: les xarxes socials estan jugant un paper important en aquesta revolta protagonitzada majoritàriament per joves de barris populars de les perifèries de les grans ciutats.

A diferència dels aldarulls del 2005, causats per la mort de dos nois de la banlieue -com l'adolescent que va morir dimarts- que fugien de la policia, aquesta vegada tot passa a les xarxes socials, que tenen un efecte multiplicador extraordinari i la capacitat d'arribar a tot arreu i de narrar gairebé en directe tot el que passa al carrer. "Hi ha un efecte mimètic, un efecte de competició" entre grups encoratjats per les xarxes socials, assegurava aquest divendres el ministre de l'Interior, Gérald Darmanin.

Retirada de continguts

Aquesta exposició a les xarxes dels aldarulls actuals, per la capacitat que té de mobilitzar els joves, és una realitat que preocupa al govern francès. El president de la República, Emmanuel Macron, ha anunciat aquest divendres que reclamarà a les xarxes socials que "retirin" els continguts relacionats amb els incidents violents així com les convocatòries per manifestar-se. I també que identifiquin les persones que encoratgen la violència. "Hem vist en moltes de les xarxes socials com s'organitzaven els actes violents", ha destacat Macron, que considera que els vídeojocs també són nocius per als nens i adolescents. "Hi ha una forma de mimetisme de la violència. Tenim la sensació que estan reproduint al carrer els jocs de vídeo que els han intoxicat", advertia.

Segons el govern, la majoria de persones que participen en els actes violents són nois molt joves, els més actius a les xarxes socials. La mitjana dels detinguts és de 17 anys, però han acabat a comissaria fins i tot nens de 13. El president de la República ha fet una crida a la responsabilitat dels pares d'aquests adolescents que participen en els aldarulls i el ministre de Justícia, Éric Dupond-Moretti, fins i tot els ha llançat un avís: "Els pares que no exerceixin la seva autoritat i amb això es posi en perill la seguretat, la moralitat i l'educació dels fills, poden ser castigats amb una pena de fins a dos anys de presó i 30.000 euros de multa".

stats