AMÈRICA LLATINA
Internacional04/12/2015

Una revenja del Parlament brasiler obre l’‘impeachment’ contra Rousseff

El president del Congrés, molest amb el govern, lidera el procés

Joaquim Piera
i Joaquim Piera

São PauloEl delicat equilibri de forces entre el govern de Dilma Rousseff, desgastat i a la defensiva, els centristes del PMDB (Partit del Moviment Democràtic Brasiler) -principal aliat de l’executiu- i un Congrés i un Senat en peu de guerra s’ha trencat. Les peces del dòmino han començat a caure amb un objectiu final: la renúncia de Rousseff, quan encara no ha complert ni un any del segon mandat. Des de la fi del règim militar, el 1985, aquest és el segon procés d’ impeachment que viu el Brasil, i l’anterior va acabar amb la caiguda de Fernando Collor de Mello, el 1992.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Al centre de tota la tempesta política hi ha Eduardo Cunha (PMDB), president de la cambra baixa, que escenifica la doble personalitat dels centristes: d’una banda, fidels al PT (Partit dels Treballadors) al govern -un dels seus líders, Michel Temer, n’és el vicepresident-, però, de l’altra, fent d’oposició al legislatiu amb Cunha com a figura emblemàtica.

Cargando
No hay anuncios

Eduardo Cunha està acusat de corrupció i de tenir comptes no declarats a Suïssa, en els quals hi hauria més de cinc milions de dòlars. Dimecres al matí, el PT va decidir finalment retirar-li el suport a la Comissió d’Ètica, cosa que, de fet, representava l’inici de la seva cassació. A la tarda, per sorpresa, Cunha va reaccionar acceptant la petició de quatre advocats de São Paulo, que demanaven la renúncia de Rousseff per haver comès un delicte de responsabilitat maquillant els comptes públics del 2014 i el 2015. Fins llavors, el president de la cambra baixa havia bloquejat les 27 sol·licituds anteriors d’instauració d’ impeachment.

La presidenta es defensa

Cargando
No hay anuncios

Al vespre, la presidenta va fer un pronunciament en què va mostrar la seva “indignació” per l’anunci de Cunha i el va relacionar amb la seva possible cassació. “No acceptaria mai cap tipus d’intercanvi de favors, i encara menys amb aquells que atempten contra el lliure funcionament de les institucions democràtiques”, va afirmar.

Segons Rousseff, la petició té “fonaments inconsistents i improcedents”, i va insistir: “No he dut a terme cap acte il·lícit, no hi ha cap sospita que hagi desviat diners públics, no tinc comptes a l’exterior i no he amagat els meus béns personals”. “El meu passat i present són una prova de la meva idoneïtat i el meu inqüestionable compromís amb les lleis”, va remarcar. Eduardo Cunha va replicar durament aquestes paraules ahir al matí, acusant Rousseff de “mentir a la nació”, ja que, va dir, el govern sí que va negociar “intercanvis de favors polítics” amb ell.

Cargando
No hay anuncios

Mentrestant, el PT està articulant la defensa de la presidenta. Els seus diputats ja han recorregut al Suprem Tribunal Federal per bloquejar el procés i han començat a articular suports. La petició d’ impeachment serà analitzada en comissió i, en cas que arribi al ple del Congrés, caldria una majoria de dos terços de la cambra perquè la proposta passés al Senat.

Els mercats, contra l’executiu

Cargando
No hay anuncios

La borsa de São Paulo va obrir ahir a l’alça, un moviment que els analistes interpreten com un missatge clar del mercat financer, descontent per la paràlisi política i el moment de depressió de l’economia al Brasil. En els tres primers trimestres, el PIB s’ha encongit un 3,2% (un 5,8% en els últims 12 mesos). Per al 2016 s’espera una retracció d’entre el 3% i el 3,5%. La inflació, desbocada, tancarà l’any per sobre del 10% i, el 2016, seguirà igual. Els tipus d’interès oficials estan al 14,25%.